RSS

Scott H. Biram – Bad Ingredients

“The self proclaimed ‘Dirty Old One Man Band’ successfully, and sometimes violently, lashes together blues, hillbilly and country precariously into raucous punk and godless metal. Years of non-stop touring have honed his assault to a fine edge; his wide-eyed throw downs in the First Church of Ultimate Fanaticism routinely lead giddy followers to a fiery baptism.”

Geen idee wie er verantwoordelijk is voor dit statement op de website van Scott H. Biram – ik veronderstel hijzelf – maar de karakterisering klopt als een bus. Hoewel zowat elke song die hij schreef op een stevige basis van deltablues staat, draait Biram zijn hand niet om voor een beetje kruisbestuiving met een of meerdere stijlen. Dat leidde in het verleden tot zes meedogenloze albums waarop hij stelselmatig weigerde ook maar één toegeving te doen aan de wet van de grootste gemene deler, het liefst met de volumeknop volledig opengedraaid. Wat hem voor een publiek dat geen boodschap heeft aan keurig afgeborstelde ‘producten’ niet alleen sympathiek maar ook onverdacht maakt.

Op zijn nieuwe album Bad Ingredients maakt Biram nu ook ruimte voor subtiele kaalheid. Openingstrack Just Another River, een klassieke bluessong over een eenling die lam geslagen wordt door het leven  (“Just another River / Flowing into the sea”), staat model voor die opmerkelijke invalshoek. In het Open Road, een akoestisch nummer waarin Biram zichzelf met een pas geslepen scheermesje fileert (‘Now I’m flying cross the desert / Slowly blowin’ out my mind / Gettin’ tired of seekin’ answers / That only let me down’), leidt die werkwijze tot een song die door merg en been gaat. En in het countrygetinte Broke Ass, een ontluisterend nummer dat Biram zingt zonder vervormde stem (wat hij vaker zou moeten doen), zijn het de flarden keyboards die de song extra zeggingskracht geeft.

Natuurlijk staan er op Bad Ingredients ook een stel nummers die uit roestige spijkers lijken te zijn opgetrokken (Dontcha Lie To Me Baby, het moddervette Born In Jail, de white trash countrypunk song Killed A Chicken Last Night, Hang Your Head And Cry) en passeren er een paar desolate bluessongs (I Want My Mojo Back, Have You Ever Loved A Woman, Black Creek Risin’) om je vingers bij af te likken. Maar in die kale(re) nummers bewijst Scott H. Biram dat hij niet per se volume nodig heeft om de luisteraar van de sokken te blazen.

 

www.scottbiram.com

www.myspace.com/scottbiram


Your Comment