RSS

Babybird – The Pleasures Of Self Destruction

Babybird is de artiestennaam waaronder de voormalige theaterman Stephen Jones met een groep bevriende muzikanten uit Sheffield zijn liedjes aan de man brengt. Vanaf zijn debuut in 1995 met het op een viersporenrecorder opgenomen album I Was Born A Man heeft hij in het Verenigd Koninkrijk kunnen rekenen op een groep hondstrouwe fans. Een van de bekendste fans van zijn werk in het buitenland is de Amerikaanse filmster Johnny Depp die op zijn jongste album gitaar speelt in het openingslied The Jesus Stag Night Club. Het is niet de eerste keer dat Depp zijn diensten aanbiedt, want ook op het vorige album Ex-Maniac leverde hij een bijdrage in het lied Unlovable.

Opererend in een stijlgebied dat het best omschreven kan worden als indiepop kruidt Jones zijn liedjes met humoristische teksten die de geestesgesteldheid verwoorden van de uiteenlopende types die hij op zijn levenspad ontmoet. Zijn liedjes krijgen daardoor vaak het karakter van eenakters die als muzikale hoorspelen opgetuigd worden. Hoewel de thema’s die daarbij aan bod komen, bepaald geen lichte kost zijn, weet Jones dankzij zijn aparte ironie te voorkomen dat het geheel te zwaar op de maag valt.

Naast een aantal liedjes met een absurdistische inslag bevat dit album een paar prachtige liefdesliedjes die van een ontroerende schoonheid zijn. Ze vormen een gepast contrast met de rest van de liedjes op dit album en tonen eens te meer aan dat Jones een origineel talent van grote klasse is die tekstueel en muzikaal meekan met de allergrootsten in het Verenigd Koninkrijk.

 

 

www.thebabybirdmusic.me

 

 

(Koos Gijsman)

 


Your Comment