RSS

Steven Bowers – Beothuk Words

Ik was onlangs stomverbaasd, toen radio dj Giel Beelen tijdens het tv-programma De Wereld Draait Door aankondigde op zoek te gaan naar de Nederlandse ‘Birdy’. Birdy – oftewel Jasmine van den Bogaerde, een vijftienjarige zangeres van Nederlands/Belgisch/Engelse komaf die de Europese hitlijsten bestormt. Hebben we soms niet genoeg aan tijdsverspillende tv-programma’s als The Voice Of Holland, Popstars, Idols en X-factor? In deze tijd waarin iedereen zelf muziek naar buiten kan brengen, die regelmatig niet voor sensatiemakke tere zieltjes is bestemd, volgt succes toch wel als je goed genoeg bent.

Ondanks de redelijk plaatselijke bekendheid in Halifax, Canada zal je waarschijnlijk dan ook het interessante nieuwe plaatje “Beothuk Words” van de zanger en liedjesschrijver Steven Bowers niet tegenkomen op onze vaderlandse radiostations. Een donker en introspectief werkstuk, opgenomen in de thuisstudio van folkzangeres Christina Martin, waarvan de titel verwijst naar de verdwenen taalfamilie Beothuk die gesproken werd door de oorspronkelijke inheemse bevolking van Newfoundland.

http://www.youtube.com/watch?v=aqKNKQ2cM_s

Een folkrock en indieplaat van integere klasse, die vrij gesloten overkomt en pas na vele rotaties in de cd-speler zijn pracht openbaart. Mooie, uitdagende melodieën gedragen door onder meer delicate pianoklanken, zwaar aangezette violen, een eenzame trompet en Stevens aparte, geknepen en breekbaar stemgeluid waar je zielsveel van houdt of hartsgrondig haat. Negen ijzersterke, intense, broeierige composities met onverwachte tempowisselingen over de uitgestorven indianenstam op Newfoundland en de jeugdherinneringen van de singer-songwriter en zijn vrouw.

Ik vind “Beothuk Words” een  schitterend album dat duidelijk tegen de commerciële stroom inzwemt, waarop Steven Bowers blijk geeft van ongekend vakmanschap en overrompelde overtuigingskracht.

www.stevenbowers.com

(Johan Schoenmakers)

 


Your Comment