RSS

Bellowhead – Hedonism (cd + dvd)

 

Zelf omschrijft het elfkoppige gezelschap van de groep Bellowhead zijn muziek als Arcade Fire meets Bonzo Dog Band meets Jacques Brel, van wie ze op dit album het lied Amsterdam coveren. Met geestverwanten als de groepen Beirut en A Hawk And A Hacksaw deelt Bellowhead een voorliefde voor brassmuziek in combinatie met invloeden uit de folkmuziek. Een combinatie van stijlen die diep teruggrijpt op het verleden van de volksmuziek op het Europese continent. Dat de fanfaremuziek de vorige eeuw een grote populariteit genoot in de West-Europese landen is bekend. Dat geldt minder voor de verwante mengvorm die met name op de Balkan en in een kosmopolitische stad als Smyrna (het huidige Izmir) door talrijke orkesten gespeeld werd.

Centrale man in de groep is folkzanger en multi-instrumentalist Jon Boden. Samen met maatje John Spiers en een groep geestverwanten brengt hij in 2004 onder de naam Bellowhead de ep onymous uit. Na het album Burlesque in 2006 en Matachin in 2008 is de groep een gevestigde act binnen het clubcircuit in het Verenigd Koningrijk en ontvangt Boden in 2010 van de BBC de prijs voor folkartiest van het jaar. Voor de opnames van Hedonism werd producer John Leckie (o.a. Radiohead) aangetrokken. In de legendarische Abbey Road studio is hij er in geslaagd de vele muzikale dimensies binnen het klankbeeld van het collectief optimaal vast te leggen. De vele instrumentale hoogstandjes die de groepsleden presenteren, zorgen ervoor dat de luisteraar zich geen seconde hoeft te vervelen.

Hedonism is dan ook een van de enerverendste albums die dit jaar in het Verenigd Koninkrijk geproduceerd zijn. Op de bijgeleverde dvd kunt u voorts kennismaken met de vrolijke taferelen die zich afspelen tijdens hun optredens. Als opwarmertje voor hun Nederlandse tour begin volgend jaar van harte aanbevolen.

Tour:

29-01-2012 Breda, Mezz

03-02-2012 Amsterdam, Paradiso

04-02-2012 Groningen, Oosterpoort

 

 

www.bellowhead.co.uk

 

 

(Koos Gijsman)

 


Your Comment