RSS

Crossroads: Bluesy Start Van Het Nieuwe Jaar

Crossroads, het radioprogramma van ZuidWest.FM waarin rootsmuziek de boventoon voert, start op donderdag 5 januari met een sessie van twee duo’s die zich toeleggen op blues & soulmateriaal. De avond zal worden geopend door de Fransmannen Mathieu Pesqué en Roll Pignault. Na de pauze komt de Amsterdamse zangeres Mattanja Joy Bradley aan de beurt. Zij wordt bijgestaan door de bluesgitarist Fingerpain. De Crossroadssessies worden opgenomen in het Vestzaktheater aan de Moeregrebstraat 18 te Bergen op Zoom. De aanvang is 20.15 uur; de toegang is gratis.

Pesqué & Pignault

Het duo Mathieu Pesqué en Roll Pignault is afkomstig uit het zuiden van Frankrijk en bewijst dat bluesmuziek een universele wereldtaal is. Mathieu’s stijl van gitaar spelen is afgeleid van de traditionele folk en blues zoals die werd gespeeld in de Mississippi Delta. Hij is in het gezelschap van harmonicaspeler Roll Pignault die tevens vertrouwd is met de rockmuziek van Bruce Springsteen. Een bijzondere combinatie dus waarbij de lapsteel gitaar naast de bluesharp klinken alsof de pré-war blues een magische aantrekkingskracht op de twee uitoefenden. De geesten van Skip James, Brownie McGhee & Sonny Terry waren rond in hun muziek. Tegelijkertijd klinkt hun muziek eigentijds en fris als die van bijvoorbeeld Ben Harper en Kelly Joe Phelps. Mathieu en Roll trekken bekende en minder bekende bluessongs naar zich toe en weten daarnaast ook te overtuigen met uitstekende songs van eigen makelij, die ze bovendien allemaal in accentloos Engels zingen met een mooie rootsy stem.

 

Mattanja Joy Bradley

Mattanja Joy Bradley heeft een erg internationale naam. Toch hebben we hier gewoon van doen met een Amsterdamse dame. Nou ja, een gewoon? Neen, ‘gewoon’ is eigenlijk niet bepaald een woord dat bij haar past. Op haar 13e begon Mattanja met het schrijven van liedjes en op haar 16e, toen ze haar middelbare school had afgerond, besloot ze om liftend Europa te gaan verkennen. Ze trok door België, Frankrijk, Zwitserland, Italiê, Wales en Engeland, overal waar ze de kans kreeg, bracht ze haar liedjes ten gehore. Een gitaar, een paspoort en een gezond portie intuïtie was voldoende om haar op het juiste muzikale pad te houden en haar talent om liedjes te schrijven verder uit te bouwen. En een flinke hoeveel lef! Ook dat kwam van pas. In het verleden wist zij zich zelfs een keer binnen te kletsen op een festival op het Caribische eiland St. Lucia, waar ze mocht openen voor niemand minder dan Amy Winehouse.
Elk jaar als de blaadjes weer komen, begint het bij Mattanja te kriebelen. Dan moet ze erop uit, de wijde wereld in. Dan gaat ze met of zonder band op tournee in een ver land, zoals in 2010 toen ze door Louisiana, Mississippi en Alabama trok. Gelukkig is het nog vroeg in het jaar en zijn de blaadjes nog ver weg. Crossroads kon daarom deze talentvolle blues & soulzangeres strikken voor haar januarisessie.

 


Comments are closed.