RSS

Gretchen Peters – Hello Cruel World

Countryartiesten van betekenis als Trisha Yearwood, Pam Tillis, George Strait, Martina McBride en Patty Loveless hebben het telefoonnummer van zangeres-liedjesschrijfster Gretchen Peters in hun boekje staan. Haar schrijftalent heeft menig artiest een fraai lied bezorgd die in een paar gevallen een Grammynominatie opgeleverd hebben. Op jonge leeftijd verruilt zij de Oostkust voor het diepen Zuiden van de Verenigde Staten. Vanuit haar geadopteerde woonplaats Nashville bestookt zij ook op haar jongste album Hello Cruel World haar publiek met liedjes die diep in de ziel van de mensheid graven. Zelf meldt Gretchen dat zij op dit album afrekent met de halve waarheden, leugens en valse intenties van het huidige tijdsgewricht. De karakterstudies waaraan zij haar personages onderwerpt, vertonen een constant beeld. Haar hoofdrolspelers zijn stuk voor stuk mensen die zich verzetten tegen de omstandigheden die het lot voor hen in petto heeft. Gretchen verstaat de kunst deze figuren tot leven te laten komen en de luisteraar te betrekken bij hun verhalen.

 

Naast de fraaie lyriek van haar empathische liedteksten heeft dit album ook muzikaal gezien veel te bieden. Haar doorleefde voordracht en de fraaie melodielijnen in combinatie met de originele wijze waarop Gretchen haar liedjes stilistisch ingekleurd heeft, maken Hello Cruel World tot een topper in het countrygenre. Naast de vele instrumentale bijdrages van diverse studiotijgers uit Nashville als bassist Viktor Krauss, de gitaristen Will Kimbrough en Doug Lancio, trompettist Vinnie Ciesielski plus pianist en echtgenoot Barry Walsh wordt Gretchen vocaal bijgestaan door Rodney Crowell en Kim Richey. Door de ongedwongen werkwijze tijdens de opnames heeft het collectief onder bezielende leiding van mevrouw Peters een transparant album afgeleverd dat ongetwijfeld aan het eind van het jaar plaatsneemt in de diverse jaarlijsten van de americana.

www.gretchenpeters.com

(Koos Gijsman)


0 Comments Add Yours ↓

  1. Arjan Post #
    1

    Haar grootste hits schreef ze voor Bryan Adams. Haar solowerk behoort wat mij betreft tot het beste wat in het genre gemaakt word. Een van mijn vrouwelijke favorieten.ook dit album is van begin tot eind weer volop genieten.

  2. 2

    Leuk, ik wist niet dat ze voor Bryan Adams had geschreven. Ik weet wel dat ik kaartjes heb gereserveerd, want in maart verschijnt ze in my Neck of Woods.Your Comment