RSS

Shurman – Inspiration

Waarom sommige artiesten nooit doorbreken is een moeilijke vraag – één die we hier bij het Altcountryforum regelmatig ons afvragen. Te melodieus, te herkenbaar, te persoonlijk, te….Er zal altijd wel een reden te vinden zijn waarom de Texaanse formatie Shurman over de grote plas op handen wordt gedragen en in Europa, wat mij betreft volkomen onterecht wordt linksgelegen. Daar moet eens hoognodig verandering in komen.

Van het besluit van de grote bazen bij Vanguard records en Universal om de conservators van de rootsrockmuziek aan de kant te schuiven, heeft oprichter/zanger en gitarist Aaron Beaver geen seconde wakker van gelegen. Een decennium van intensief touren heeft Aaron namelijk genoeg geld bijelkaar geschraapt om een eigen studio te bekostigen.

Over de belangrijkste inspiratiebronnen van Shurman hoef je niet lang na te denken. Het tijdsbeeld van de zeventiger jaren, rootsrock met southern twang en een progressief countrygevoel zijn terug te vinden op het recent uitgebrachte album “Inspiration”. Vrijwel in alle opzichten stevig beïnvloedt door Tom Petty, The Wallflowers en The Black Crowes. Van de ruim 25 liedjes, die in Shurmans eigen 3 Legged Cat studio in South-Austin werden opgenomen, zijn uiteindelijk elf op “Inspiration” terechtgekomen. Het meezingbare refrein in het onweerstaanbaar aanstekelijk titelnummer en de perfect op elkaar gestemde elektrische gitaren brengen je onmiddelijk in de stemming en is een ideale locomotief voor ander melodieus lekkers zoals Novocation Heart, Hometown Judgement Day en Leaving Song. Wanneer de heren van Shurman het gas terug nemen in akoestische liedjes als Eye For An Eye en  Back To Texas met een dosis melodisch subtiliteit blijft de band fier overeind.

Critici zullen zeker beweren dat het heel duidelijk is waar de mannen van Shurman de mosterd vandaan hebben gehaald en dat deze plaat weinig toevoegt. Misschien is daar wel iets voor te zeggen, maar zolang ik een prettig gevoel krijg van deze muziek koester ik deze geweldige plaat.

www.shurmanville.com

(Johan Schoenmakers)

 


Your Comment