RSS

Jason Serious – Undercover Folk

De in München woonachtige Amerikaanse zanger en liedjesschrijver Jason Serious had in 2009 met zijn indierock formatie Flea Market Poets een droom. Commercieel succes en beroemd worden met trendy muziek dat vooral jongeren zal aanspreken. De misleiding van het aanlokkelijke grote geld?  Vermoedelijk, omdat de bandnaam Flea Market Poets attendeert naar rommel- en/of vlooienmarkten werden de eigenzinnige muzikanten uit Amerika, Ierland, London en Duitsland al snel alleen voor deze low-budget evenementen geboekt. Teleurgesteld over het uitblijven van het gehoopte succes was uiteindelijk de reden de handdoek in de ring te gooien. Hierna gunt Jason zich een periode om alles eens op een rijtje te zetten.

Geïmproviseerde muzikale ontmoetingen met plaatselijke muzikanten uit Duitsland en Ierland inspireren de singer-songwriter tot het schrijven van een aantal countryfolkliedjes met de nadruk op de akoestische gitaar vanuit het perspectief geen knieval te maken voor de commercie met de euro- en dollartekens in de ogen. Repertoire met een diepere lading, vele malen spannender en muzikaal aantrekkelijker dan het werk met zijn voormalige band. Geprikkeld door de ontwapende aanpak en spontaniteit van Grateful Dead en de adembenemende creatieve meerstemmige vocale arrangementen van Crosby, Stills, Nash & Young uit de begin jaren zeventig. Net teruggekeerd van een concert als voorprogramma van Nathaniel Rateliff en een maand durende tournee door Ierland met als hoogtepunt het optreden op de Westport Folk en bluegrass festival neemt hij samen met dezelfde musici die hem live ondersteunden onder wie Johannes Joss (drums), Alto Kraus (basgitaar, zang) en Dave Ingleton (banjo, zang) het album “Undercover Folk” op.


Die muziek – daar valt weinig op aan te merken. Liefkozend komen tijdens het schrijven van de bespreking op deze zondagse morgen de tonen van “Undercover Folk” uit mijn speakers rollen tijdens de pogingen van het prille lente zonnetje door het dikke wolkendek heen te breken. Samen met de vogels die erbij fluiten, de geur van het versgemaaide gras en de lammeren die vrolijk in de wei dartelen vormt de frisheid van deze plaat daarbij de perfecte soundtrack. Naast de vrolijke gitaarklanken met ritmisch handgeklap in de upbeatfolkliedjes ESB en Mansions bewandeld Jason Serious aangename zijwegen op zijn boeiende solodebuut met onder meer het brassbandachtige liedje Met Jack Kerouac en de dronkenmansblues in Buckets of Gin. Tevens werkt de harmonieuze samenzang rustgevend zonder dat het slaapverwekkend wordt. Een valkuil waarin nogal eens wordt gevallen.

“Undercover Folk” is een heerlijk countryfolkalbum van Jason Serious met voldoende pit om het niet gezapig te maken. Het zal ongetwijfeld wel ongemerkt aan een ieder voorbij gaan. Dat maakt het dan weer zo’n bemind pareltje dat je niet hoeft te delen met anderen.

www.jasonserious.com

(Johan Schoenmakers)

 

 

 


0 Comments Add Yours ↓

 1. Niek van de Klundert #
  1

  Jason Serious Band will be touring NL in october and we still have a few dates open. For any suggestions; please contact me on niekvandeklundert@gmail.com

 2. Triona Cummins #
  2

  Jason Serious Band will be recording their second studio album with producer Grant Showbiz (Smiths, Billy Bragg, Wilco)… check out the video
  https://www.indiegogo.com/projects/jason-serious-band-to-record-with-legendary-producer-grant-showbizYour Comment