RSS

Anna Vogelzang – Canary In A Coal Mine

Door het warme muzikale nest waarin zangeres Anna Vogelzang in Boston is opgegroeid heeft muziek dan ook als vanzelfsprekend onderdeel van haar leven gemaakt. Dat een klassieke operatraining een goede leerschool en basis is geweest wordt duidelijk op Vogelzangs eerste wereldwijd uitgebrachte album “Canary in a Coal mine”. Uit haar ribbenkast perst ze namelijk een geluid die gif kan spuwen. Een indrukwekkende, indringende en kolosale strot. “Canary In A Coal Mine” is een plaat, waarop klassiek aandoende arrangementenĀ  gecombineerd worden met kamerfolk, lichte jazz walm en het avant-garde genre.

De vier, niet meer leverbare, zelfuitgebrachte cd’s meegerekend is “Canary in a Coal mine” het vijfde werkstukje van Anna Vogelzang, waarop de banjospeelster en gitariste ditmaal in de studio in goed gezelschap was van vooraanstaande musici onder wie Anthony Da Costa (gitaar), Emily Hope Price (cello), Peter Hess (klarinet), Joseph Arnold (viool), Franz Nicolay (accordeon), Alicia Rau (trompet) en Todd Sickafoose (contrabas). Een begeleiding die zowel subtiel, atmosferisch als een breed klankentapijt onder de composities weet te leggen, dat soms kan ontaarden in een spannende draaikolk van geluiden.

Ondanks de sombere toestand waarin Anna het album heeft geschreven, nadat ze hoorde dat er bij haar geliefde opa een hersentumor was vastgesteld, worden aangrijpende en zwaarmoedige teksten regelmatig afgewisseld met onverwoestbare optimisme, droge humor en de confrontatie met de harde realiteit van het dagelijkse leven. Een grillig eigenzinnig talent. Uitbundigheid, luchtigheid of door de ziel snijdende ingetogenheid gaan hand in hand op deze plaat. Liedjes die diep onder je huid kruipen, waar je de emotie door het lijf van Anna Vogelzang voelt gieren.

www.theanna.com

(Johan Schoenmakers

 


Your Comment