RSS

Eastbound Jesus – Holy Smokes

“Holy Smokes” is een album van EastBound Jesus met ruim vijftig minuten muziek, verdeeld over dertien nummers, waarin een trefzekere pen, een raspende zanger en enthousiaste samenzang ruimschoots volstaan van deze ingrediënten een zeer aangenaam schijfje te maken. Eastbound Jesus is een formatie, bestaande uit een straf stel muzikanten uit Greenwich, New York. Ontstaan als naamloos kwintet, zich warmhoudend aan een houtkacheltje en lekker jammend met elkaar in een gammele schuur, gewapend met onder meer een drumstel, gitaar, banjo, accordeon en lap steel. Een inmiddels zeskoppige Amerikaanse band die volgens eigen lezing, niet vernoemd is naar de man die stierf voor de zonde van de mensheid, maar dezelfde betekenis heeft als het woord niemandsland of ‘in the middle of nowhere zijn’.

De tijd dat een banjo gelinkt werd aan foute Texaanse country en westernmuziek is gelukkig voorbij. De zes heren van Eastbound Jesus laten op het album “Holy Smokes”, waar de vakmanschap van afspat, dat duidelijk horen. Een ongemeen spannende, eigentijdse samensmelting van country, bluegrass, rock, aanstekelijke whiskey bar blues en verfijnde rootsmuziek. Eigen composities met verraderlijke, sterke melodieën met een rauw randje en soms een venijnige bite, waarbij geliktheid en productionele overdaad gelukkig achterwege blijft. Ik was al vanaf de eerste beluistering enthousiast en dat is na meer dan 20 luisterbeurten niet minder om geworden. Nummers met een onstuitbare neiging om luidkeels mee te kwelen.

 

“Holy Smokes” is een boeiend album, dat fluctueert van hartverwarmend tot opgewekt. De zes Amerikaanse apostelen  van Jesus wisselen deze muziek van de straat moeiteloos af tussen langzaam openbloeiende akoestische liedjes als Time Wasting, Lay Me Down, Without You en rampenstampend repertoire met een flinke scheut banjo, dat het prima doet met een biertje erbij – muziek zoals ze wordt gemaakt in de repetitieruimte (Gonna Go Down, Corn Whiskey, Holy Smokes). Muziek hoeft niet ingewikkeld te zijn. Puur musiceren. Dan komt het vanzelf goed.

www.eastboundjesus.com

(Johan Schoenmakers)

 

 


Your Comment