RSS

‘t Gevolg – Van Liefde en Andere Pijn

Op 2 april is het album “Van Liefde en andere Pijn” van de in 2005 opgerichte Amsterdamse folkformatie ‘t Gevolg aan de buitenwereld gepresenteerd. Deze plaat is het resultaat van een achttal inspannende opnamesessies in de studio J-P in Wijk aan Zee. Het volkse muziekgezelschap ‘t Gevolg is een uitvloeisel van de folkgroep Windvlaag waar Doortje Schroevers en Hans van Deelen deel uitmaakten, aangevuld met Marcel van der Vloet uit de Bredase folkgroep Navenant en Piet Karregat uit de Volendamse folk en nederpopband Devilisch Mary.

“Van Liefde en Andere Pijn” laat een verscheidenheid aan muziek uit diverse windstreken horen waarvan het gebruik van de akoestische gitaar, viool, mandoline, banjo, bodhran, mondharp, blokfluit, trekharmonica veel ruimte biedt voor sprankelende, melancholieke, opzwepende, verstilde, warme en harmonieuze momenten.  De meerstemmige zang, de pure speelvreugde en de losse speelstijl met een eigentijdse vinger in de pap zorgen op het nieuwe album van ‘t Gevolg voor een leuk volksrepertoire met traditionele nummers, dat wat mij betreft onterecht een hoempapa-imago heeft gekregen en regelmatig in de media wordt bestempeld als geiten-wollen-sokken-muziek.

Wat deze groep kenmerkt is de ongedwongen, ontspannen sfeer die het viertal in hun muziek stopt en de uitstekende arrangementele kwaliteiten van de muzikanten. De sterkste kant van dit album is het afwisselende scala aan liedjes uit de oude doos,  lopend van een Noord-Italiaans volksliedje (Verdolin Verdolineto) tot aan een instrumentale Canadese klompendans (Valse Clog). Van een liefdesliedje uit Macedonië (Jovano Jovanke) tot aan een treurmars zonder zang (Wedding Waltz) uit Oost-Europa.

De muzikale tradities van Nederland en België worden met elkaar verbonden in de jacht naar vrouwelijk schoon (De Jacht) en in de Straatzangerskoningin, een nummer uit de muzikale catalogus van de Vlaamse folkgroep Rum. Bluegrass wordt vermengd met old time gypsy in de Amerikaanse conventionele nummers Wayfaring Stranger en het afsluitende My Dixie Darling. Een dikke proficiat van mij aan het adres van Doortje, Hans, Marcel en Piet, die mij met dit album een kleine vijftig minuten wist te plezieren, te boeien en te ontroeren.

De cd Van liefde en andere pijn is te bestellen via de website van ‘t Gevolg:
http://www.t-gevolg.nl (€ 12,00 excl. verzending)

(johan Schoenmakers)

 

 


0 Comments Add Yours ↓

  1. 1

    Dank voor de mooie recensie. Altijd fijn als je intenties worden herkend!

  2. 2

    prachtig, vrienden! Klinkt heel tof en aanstekelig. Ik wil graag de cd bestellen, ga dadelijk uitzoeken hoe dat moet. Marcel, geweldig artikel in het Diatonisch Nieuwsblad. Je speelt hartstikkend lekker swingend hier….Het Feest Kan Beginnen Want Wij Zijn Binnen!! (Weet je nog, Sportschool het Aquarium in Breda, 2003/2004?). Groeten, Kees SchooneYour Comment