RSS

Chelle Rose – Ghost Of Browder Holler

Dat de Amerikaanse Chelle Rose met “Ghost Of Browder Holler” pas toe is aan haar tweede album sinds het begin van de 21-ste eeuw heeft niets te maken met haar vocale kwaliteiten of schrijverscapaciteiten. De zangeres met een verleden in het onvoorspelbare gebergte van de Appalachen op de grens tussen North Carolina en Tennessee verruilde haar geboorteplek in 1996 voor de countrymuziekstad bij uitstek: Nashville. Dat ze haar oren niet heb laten hangen naar de muziekindustrie van Nashville is te beluisteren op het twaalf jaar geleden uitgebrachte rootsrockdebuut “Nanahally River” met bijtende blues, heerlijke gitaarriffs en hartverscheurende ballads. Een plaat waarop de onafhankelijke dame met een roestige braam op haar stembanden de kunst verstaat briljante liedjes in elkaar te sleutelen. Na dit album trekt de zangeres zich terug uit de muziekwereld om zich volledig aan haar gezin te wijden.

“Ghost Of Browder Holler” is een comeback of zoals ze het zelf noemt ‘een nieuwe start’. Het resultaat van een verzoek uit onverwachte hoek als americana-veteraan Ray Wylie Hubbard tijdens een live-interview op de Amerikaanse radio hoopt een nieuw album van de zangeres te mogen produceren. Een week na Hubbards opmerkelijke oproep staat Chelle Rose samen met de pensioensgerechtige, oude rot in het vak in de studio van bassist George Reiff. Vergezeld van kruidig, virtuoos en ingetogen snarenwerk van een semi-akoestische all-star begeleidingsband, die meespeelde op Hubbards meest recente plaat “The Grifter’s Hymnal”. Afgezien van het feit dat de opnames in Texas plaatsvonden klinkt het repertoire op dit album als een intrigerende trektocht over het platteland van Nashville, Tennessee.

Chelle Rose charmeert de luisteraar met een imposante reeks aan liedjes met een ferme scheut aan appalachenrock en rauwe folkrock, dat wordt overgoten met een relaxte, broeierig bluesy sfeertje, gebracht vanuit haar eigen ziel. Op “Ghost Of Browder Holler keert ze terug naar de pijnlijke en emotionele momenten uit haar jeugd over het leven in het Appalachian-gebied. Kortom, “Ghost Of Browder Holler” is een heerlijk album en Chelle Rose een aanrader als live-act voor die ene obscure buurtkroeg waar je al jaren niet bent geweest en waar hetzelfde meubilair (de vaste bezoekers) nog steeds aan de bar hangt.

www.chellerose.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment