RSS

Etta Britt – Out Of The Shadows

Het opvallende debuutalbum “Out Of The Shadows” van de Amerikaanse muziekveteraan Etta Britt is een binnenkomer van jewelste. Een album waarmee ze niet alleen met de deur in huis valt, maar de voor- en zijgevel gaan er ook aan. Met haar unieke strot vol kracht, karakter en schuurpapier is dat een fluitje van een cent voor de blanke vrouw, die klinkt als een zwarte blues of soulzangeres. Uit het niets lijkt ze te komen, maar niets is minder waar. De zangcarrière van Britt laat zich lezen als een meisjesboek. Stond ze vroeger uren voor de spiegel met een haarborstel in de hand als microfoon de grote hits van haar idolen The Supremes te zingen, heeft ze het leeuwendeel van haar muzikale loopbaan in de studio of tijdens optredens als sessiezangeres gewerkt voor artiesten variërend van Engelbert Humperdinck, Kenny Rogers, Al Kooper, Delbert McClinton tot aan Reo Speedwagon. Uiteindelijk duurde het ruim 32 jaar voor de stap naar eigen werk.

Doordrongen van de blues, opzwepend met een flinke dosis soul, gretig in de schijnwerpers en de luisteraar verpletterend zingt Etta Britt de sterren van de hemel in bruisende nummers als Dogs Wants In, I Believe en in duet met Delbert McClinton in zijn herschreven Leap Of Faith. Voortgedreven door superieur gitaarwerk van Tom Bukovac en manlief Bob Britt, een strakke blazerssectie en een weerspannig orgeltje. “Out of the Shadows” zit vernuftig in elkaar en prima gearrangeerd met nummers, die teruggrijpen naar de old school r&b zoals in het door Michael McDonald aangeleverde In The Long Haul en Etta’s zelfgeschreven Make It Fast en The Bigger The Love. Tevens bevat deze plaat prachtige ballads die over herkenbare emoties gaan. I’m Eighteen en Quiet House zijn nummers die je kippenvel bezorgen. Etta’s woorden raken diep, soms zelfs pijnlijk diep met haar hees, overslaand en krakend stemgeluid en melodramatisch klinkende strijkers die voor de nodige glucoseshot zorgen. Herinneringen ophalend over hoe het vroeger was. Het lege gevoel dat ontstaan is nu de kinderen het huis uit zijn.

“Out Of The Shadows” van Etta Britt is een kanjer van een debuutalbum met emotionele liedjes, repertoire dat blijft hangen door de inventieve arrangementen en nummers die regelmatig grooven. Deze debuutschijf doet je smachtend uitkijken naar een toekomstige opvolger.

www.ettabritt.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment