RSS

Reto Burrell – Sunshine & Snow


Het regent de laatste tijd korte albums van zo’n half uur. Ik prefereer liever een kort maar krachtige cd dan een plaat die maar doorgaat waardoor de glans duidelijk minder kan worden. Het uitzicht op de befaamde Quad Studio vanuit het hotel in Nashville waar de Zwiterse zanger Reto Burrell in de zomer van 2011 verbleef,  vormde de inspiratiebron voor het krap 35 minuten durende nieuwe album “Sunshine & Snow”. In de wetenschap dat daar absolute meesterwerken van onder meer Neil Young, R.E.M., Roy Orbison, Linda Ronstadt, Joan Baez en Bob Dylan zijn opgenomen stak Reto de straat over, boekte voor twee luttele dagen de studio en nam negen juweeltjes op met de originele mixingdesk waarop de opnames voor Neil Youngs album Harvest in 1971 zijn gemaakt.

Gewapend met een akoestische gitaar en Burrells schurend stemgeluid werd tevens het neusje van de zalm aan studiomuzikanten uit Nashville bereid gevonden aan “Sunshine & Snow” mee te werken onder wie Bryan Sutton (akoestische gitaar), Aubrey Haynie (viool, mandoline), Jeff Taylor (accordeon, harmonium), Dennis Crouch (contrabas), Kacy Bolls (zang), Kristin Wilkinson (altviool), Monisa Angell (altviool), Sari Reist (cello) en Anthony La Marchiwa (cello).

Manifisteerde Reto zich op het twee jaar geleden uitgebrachte album “Go” nog als vaardige liedjesschrijver van melodieuze spierballenrockmuziek, benadert de man met de vele muzikale gezichten die hij door de jaren heen heeft gehad en nog steeds heeft, de negen eigen nummers uit een meer ingetogen oogpunt met spaarzaam geplaatste accenten.

Op het live in de studio opgenomen “Sunshine & Snow” blikt Reto terug naar het verleden en neemt hij de luisteraar mee op een muzikale momentopname van zijn meest belangrijkste levensaspecten als de liefde, familie en vriendschap. Weemoed en melancholie in My Best Friend en Where The Road Ends, de donker snijdende tonen van de cello’s en de altviolen (Cool Box en For Old Time’s Sake) zouden een haardvuur kunnen laten knisperen. De in duet met zangeres Kaci Bolls gezongen Let The Good Times Sing en Monday Morning zorgen voor een vrolijk folkkantje met een licht country briesje. Dit alles maakt van “Sunsine & Snow” een liefdevol, hartverwarmend, persoonlijk, intens, subtiel en aangenaam beluisterbaar album.

www.retoburrell.net

(Johan Schoenmakers)

 


Your Comment