RSS

Don Ray Band – Full Throttle

De Muscle Shoals te Alabama – een Amerikaans landstuk, het mekka in de jaren zeventig met een behoorlijke bluestraditie voor populaire acts als Bob Dylan, The Rolling Stones, Eric Clapton, Bob Seger en Lynyrd Skynyrd. Voor een plaatopname werd regelmatig de Nutthouse studio uitgekozen vanwege het warme en soulvolle geluid wat deze studio voortbrengt.   De cd’s “On The Top Of The Heap” (2009) en “Lonesome Rider” (2010) van de Don Ray Band, die in wisselende samenstelling meer dan dertig jaar rondzwerft in het Amerikaans muziekwereldje, etaleren stevige southern rockinvloeden met blueselementen.

De zanger en liedjesschrijver die op 18-jarige leeftijd zijn thuisbasis Iowa verruilde voor Austin, Texas en later richting Nashville, Tennesee trekt gunt de luisteraar op het nieuwe album  “Full Throttle op een buitengewoon treffende wijze een blik in het allerdiepste van zijn ziel. In misschien wel het belangrijkste dorp van de popmuziek verzamelde Don Ray een groep sessiemuzikanten uit de Muscle Shoals studio om zich heen onder wie Jonathan Armstrong (hammond B-3,piano), Jamie McFarlane (basgitaar), Justin Holder (drums), en op het scherpst van de snede de gitaarduels tussen Will McFarlane en Billy Smart, die een lust voor het oor zijn.  Het resultaat is een schot in de roos.  Don Ray Band brengt op “Full Throttle” vol overtuiging en overgave eerlijke muziek,  waarop de southern rock van zijn vorige platen heeft plaatsgemaakt voor een soulvoller en een meer rhythm & blues gevarieerde klank.

Het zinderende openingsnummer This Is Our House, waarbij het zweet bij mij thuis van de muren afdroop zet de toon voor het hele album. Met sterke hooks en baslijnen en een opzwepend achtergrondkoortje bestaande uit Cindy Richardson Walker, Rachel Robinson en Michael Pyle wordt tevens de rest van het album goed voorzien. “Full Throttle” klinkt ongecompliceerd, ongeforceerd in een recht voor de raap aanpak met een groovy sound, gemaakt door een groep muzikanten die het beste van zichzelf geven op deze plaat.

www.donrayband.com

(Johan Schoenmakers)

 


Your Comment