RSS

Louise Taylor – Tangerine

Een elektrische gitaar waarvan de versterkers in een houten kast staan, een wereldvermaarde drummer die later de ene geraffineerde partij na de andere inspeelt, een stem om je hart levenslang aan te verliezen, twee producers die zelf ook gewaardeerde muzikanten zijn en een bij tijden magische ambiance in de studio. Met dat ogenschijnlijk minimale recept speelde Louise Taylor het klaar om tijdens een lang weekend in februari Tangerine op te nemen, een album dat een kostelijke lange neus trekt naar al die lieden die maandenlang in de studio zitten te poetsen en te schaven aan hun liedjes tot ze ten langen leste een plaatje afleveren dat alle emotie, spontaniteit en diepgang mist. Drie elementen die gelukkig wél royaal voorhanden zijn in de elf nieuwe en eigen nummers op Taylors zesde cd in twaalf jaar.

http://www.youtube.com/watch?v=YYT68giBT-E

De plaat opent met Walk Five Miles, een broeierige bluesy song die aan het beste van Bonnie Raitt doet denken zonder daar ook op te lijken. Noem dat gerust een kwaliteit die je niet meteen bij het gros van de blanke (blues)diva’s terugvindt. Morning Memphis en Riderless Pony bouwen nog even voort aan dat zwoele sfeertje waarna Give Over en het ongelooflijk mooie China Doll zorgen voor het invallen van het avondrood boven de Gallway Bay Music studio in Santa Barbara.

Die schemering trekt als het ware door Tangerine en bepaalt de stemming van de drie nummers die het album afsluiten. Eerst is er Donna, een flonkerend folkbriljantje over eenzaamheid in de grote stad (“Donna switches off the lights / whispers goodnight / to every sleepy room”) met fraai gitaarwerk van Taylor. Vervolgens is Little Wing een geslaagde oefening in late night jazz. En afsluiter So Gone is pure weemoed die toch met één oog naar de toekomst kijkt (“I don’t know this little town anymore / it eyes me with suspicion / a stranger walking backwards / from the places I have been / they still keep my name on paper / down at city hall”). Subliem.

 

www.louisetaylor.com

www.myspace.com/louisetaylormusic

www.facebook.com/louisetaylormusician


0 Comments Add Yours ↓

  1. arjan post #
    1

    Idd subliem deze plaat. Mooie review martin.

  2. Walter #
    2

    Erg goede cd !Your Comment