RSS

Jon Dee Graham – Garage Sale!

Na in de jaren zeventig en tachtig in diverse rauwe protopunkbands als The Skunks en True Believers te hebben gespeeld,  gooit de Texaanse  zanger, gitarist en liedtekstschrijver Jon Dee Graham medio jaren negentig het roer totaal om en stort zich op het americanagenre. Na zeven solo albums, de samenwerking met de gelegenheidsformatie The Resentments,  het verwerken van een aantal persoonlijke tragedies en recentelijk zijn deelname aan het muzikale project The Hobart Brothers Lil’ Sis Hobart (met Freedy Johnston en Susan Cowsill) is Grahams reputatie in het singer-songwriterwereldje enorm als schrijver van ontwapende liedjes met zijn fijn geraspte stemgeluid, oprechte en pure altcountry  en schroeiende americanamuziek.

“Garage Sale!”, het nieuwe album van Jon Dee Graham, is niet wat de titel doet vermoeden opgebouwd uit allerlei restmateriaal of stoffige demo-opnames. Uitgezonderd het nummer O Dearest One, dat eerder verscheen op de cd “Full” uit 2006 is “Garage Sale!”  een volwaardige plaat met nieuw materiaal. Twee goede vrienden John Harvey en Mary Podio van de Texaanse opnamestudio Top Hat Recording boden hem studiotijd aan voor een nummer per maand. De heerlijkheid van complete artistieke vrijheid, totaal ongedwongen zonder tijdsdruk. Het idee om van de zelf opgenomen en ingespeelde nummers een album uit te brengen groeide pas na meer dan een half jaar. Door de diverse opnamesessies is Jon Dee’s nieuwe album diverser dan ooit geworden met liedteksten vol cynisme, gekweld door wroeging, maar waarin de grommende ouwe knar ook rustig verhalend zijn veerkracht weet te etaleren.

De meest opvallende liedjes van “Garage Sale!” zijn het bewerkte nummer O Dearest One, een overdonderend duet met zangeres Erin Ivey en het breekbare piano gevoelslied Bobby Dunbar,  geïnspireerd op het verhaal over de in 1912 verdwenen vier jarige gelijknamige jongen. Het sentimentele Yes, Yes en de splijtende gitaarriffs in het dreigende Collapse behoren tevens tot het betere werk op deze cd. Een album dat soms dramatisch klinkt. Op andere momenten voelt de muziek zacht aan. “Garage Sale!” is een plaat, die dicht op je huid zit zonder dat je er ongemakkelijk bij gaat voelen.

http://jondeegraham.weebly.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment