RSS

Habiba: nieuw Nederlands multitalent levert ‘droomplaat’ af

Met z’n zonnige songs met harpbegeleiding is de eerste CD van de Nederlandse Habiba Take Flight direct herkenbaar uit alle duizenden debuten die de afgelopen maanden zijn verschenen. Maar habiba klinkt ook anders dan andere harpspelers. Habiba: “Ik waak er in elk geval voor om te zeer over te komen als een mooi, engelachtig meisje die aan wat snaren plukt.”

Habiba is een multi-talent. Voor haar eerste plaat schreef ze alle nummers, ze zingt, ze speelt harp, ze maakte de illustraties (ze is grafisch ontwerper), ze bouwde haar eigen site (ze is ook webdesigner) en ze verzorgt haar eigen promotie.

Maar het liefste speelt ze muziek, bij voorkeur haar eigen nummers terwijl ze zichzelf op de keltische harp of de pedaalharp begeleidt. Habiba bespeelt het instrument al sinds haar achtste en heeft enkele jaren harp gestudeerd aan het conservatorium. “Ik probeer wel eens piano of gitaar te spelen. Maar ik val dan altijd snel weer terug op de harp. Het is het instrument waarbij ik me het meeste thuis voel”,  zegt ze. Niet alleen is de harp het instrument dat ze het beste kent, het is ook het instrument dat het beste past bij het soort muziek dat ze wil maken. “De harp met z’n uitwaaierende noten roept bijna vanzelf een droomwereld op. En die dromerige sfeer wilde ik hebben. Dromerig en vrolijk, want de plaat is gemaakt in een periode dat ik me heel gelukkig voelde.”


Engelachtig

Met z’n zonnige songs met harpbegeleiding is de ‘droomplaat’ Take Flight direct herkenbaar uit alle duizenden debuten die de afgelopen maanden zijn verschenen. Dat niet alleen, de nummers van Habiba hebben ook weinig gemeen met andere harpspelers. “Ik waak er in elk geval voor om te zeer over te komen als een mooi, engelachtig meisje die aan wat snaren plukt – het beeld dat je als harpiste al gauw oproept. Andere singer-songwriters met harp, zoals Joanna Newsom, beschouw ik als enorm inspirerend. Maar ik probeer hen bewust niet te kopiëren; ik wil een manier van schrijven en spelen ontwikkelen die bij mij past.”

Inderdaad lijkt de muziek van Habiba slechts in de verte op die van mogelijke rolmodellen. Zo laat Joanna Newsom zich sterk inspireren door folk en klassieke muziek, terwijl Habiba’s nummers erg ‘poppy’  klinken, met een duidelijke melodie en afgetekende coupletten en refreinen.

Maar het is niet echt mogelijk haar muziek in een hokje te stoppen: “Als
ik liedjes schrijf op mijn Keltische harp kun je er al snel folk in horen door de akkoorden die ik dan gebruik.Met de nummers die ik op mijn pedaalharp schrijf leun ik sterk op jazzmuziek: ik gebruik veel meer akkoorden in nummer dan in een popsong gebruikelijk is.” Ook de instrumentatie is erg jazzy, vooral door de zwierige contrabas die in bijna elk nummer voorkomt. Maar Habiba maakt ook veel gebruik van buitenissige samples (van omgevingsgeluiden, in Intimate scenes bijvoorbeeld, en in Underneath the surface van een gesampelde harp). En zelfs een harpvijandig genre als de blues steekt af en toe zijn kop op, bijvoorbeeld in het nummer Lost Boy.

Bevrijding

Het draagt er allemaal toe bij dat Take Flight een bijzonder toegankelijke plaat is geworden, met nummers die – als ware het spontane jazzimprovisaties – alle kanten op lijken te gaan, maar die door de strakke, poppy compositie toch in goede banen worden geleid. Wat ongedwongener en vrijer dan een gemiddeld popalbum, maar met kortere en puntiger songs dan in de jazz gebruikelijk is.

Voor Hababa zelf is de CD weinig minder dan een bevrijding. “Ik heb de nummers in de afgelopen jaren geschreven, en pas nu heb ik het aangedurfd ze op de plaat te zetten. Zoals de titel Take Flight al aangeeft, waag ik met deze plaat een sprong in het diepe. Ik ben klaar om de stap te maken naar een bestaan als muzikant.”

De hoes van het in eigen beheer uitgebrachte Take Flight is ook niet voor niets een leeuw met vleugels. “De leeuw is een ongelofelijk krachtig dier. Toch laat het zich vangen. Zo is het met mensen ook: ze kunnen ontsnappen aan hun zelfopgelegde beperkingen. Ze kunnen vliegen – ook al weten ze niet waar ze uiteindelijk zullen landen.”

Take Flight wordt op 18 april in het Pleintheater in Amsterdam gepresenteerd.

Meer optredens staan op www.habiba.nl

(Jan Bletz)


Comments are closed.