RSS

Treetop Flyers met tijdloos debuut The Mountain Moves

Ze klinken als een Amerikaanse country-soulband maar de Treetop Flyers komt toch echt uit Engeland. Binnenkort verschijnt hun debuutalbum The mountain moves, met doorleefde, tijdloze nummers. “We vinden het niet erg om te worden vergeleken met onze grote voorbeelden.”

De afgelopen maanden gingen de Treetop Flyers door het leven als de groep die op grote festivals als Glastonbury en Eurosonic had gespeeld, maar nog niet eens een eigen album uit had gebracht. Daar komt binnenkort verandering in: op 29 april verschijnt ruim 3 jaar na de oprichting van de Treetop Flyers hun debuutalbum The mountain moves. Met het prachtige Is it all worth it? en enkele andere nummers die ook al op hun EP To bury the past stonden, aangevuld met nieuw materiaal.

De oude nummers zijn in nieuwe arrangementen gestoken en klinken als nieuw. Grappig genoeg klinken de nieuwe nummers daarentegen juist vertrouwd. De Treetop Flyers laten zich graag inspireren door klassieke groepen als The Band, Crosby, Stills, Nash & Young en andere folkrock bands uit de jaren zestig en zeventig. Hun doorleefde country soul klinkt alsof ze rechtstreeks afkomstig is van het platteland van het Zuiden in de Verenigde Staten.

Erg Amerikaans voor een Britse groep in elk geval. “Geen wonder, zegt zanger en gitarist Reid Morrison. “De Amerikaanse folkrock was misschien niet erg populair toen ik opgroeide, maar mijn vader was er een grote van. Ik heb die muziek dankzij zijn platen leren kennen; het is wat dat betreft de muziek uit mijn jeugd. En de andere groepsleden zijn er ook al jong mee in aanraking gekomen.”

Oppervlakkige journalisten

Met hun vierstemmige samenzang lijken de Treetop Flyers ook wel wat op de Fleet Foxes, terwijl ze ook op één lijn worden geplaatst met nieuwe Engelse folkartiesten als Mumford & Sons, Laura Marlin en Noah And The Whale. Niet helemaal terecht, vindt gitarist en zanger Sam Beer.

“We kennen Mumford & Sons heel goed, we komen zelfs uit de zelfde ‘scene’. Maar hun muziek neigt veel meer naar bluegrass. De elektrische gitaar die in bijna al onze nummers domineert, speelt bij hen nauwelijks een rol. Hun succes komt ons heel goed uit; zij hebben hierdoor heel wat deuren voor ons geopend. Maar muzikaal hebben we veel minder met elkaar gemeen dan sommige oppervlakkige journalisten denken.”

Authentiek

Erg druk kunnen de Treetop Flyers – de groepsnaam is ontleend aan een nummer van Stephen Stills – zich niet maken om alle vergelijkingen. “Natuurlijk lijkt onze muziek op die van onze grote voorbeelden en natuurlijk laten we ons bewust en onbewust door hen beïnvloeden. We vinden het niet erg om met hen te worden vergeleken, het is tenslotte erg goede muziek!”, zegt Beer.

Morrison vult hem bij: “We schrijven nummers die uit het hart komen. Hierdoor slaan ze ook aan: mensen voelen intuïtief aan dat we authentiek zijn, en niet een act die ernaar streeft om de sound van een groep uit het verleden na te bootsen of die een graantje wil meepikken van het succes van Mumford & Sons.”

20-05: Ribs & Blues Festival, Raalte

20-05: Merleyn, Nijmegen

21-05: Paradiso/Indiestad, Amsterdam

22-05: Tivoli/Spiegelbar, Utrecht

23-05: 013, Tilburg

24-05: Market Square, Den Haag

25-05: Dok, Ghent (België)

www.treetopflyers.co.uk

(Jan Bletz)

 


Your Comment