RSS

Amy Speace – How To Sleep In A Stormy Boat

Voordat ze koos voor een avontuur als zangeres stond Amy Speace op de planken als actrice bij de National Shakepseare Company dat zich – de naam zegt het al –  toelegde op de stukken van de vermaarde dichter. Het kan geen kwaad dat in het achterhoofd te houden bij het beluisteren van How To Sleep In A Stormy Boat, maar het is niet allesbepalend. Of er een groot toneelspeelster aan haar verloren is, kan ik niet zeggen. Wat ik wél weet, is dat de muziekwereld er sinds Edith O, haar debuutalbum uit 1998, een originele geest bij heeft die een eigen route volgt, niet geïnteresseerd in modieuze richtingveranderingen of marketingstudies.

Naast het feit dat Amy Speace een bezielde zangeres is, is ze ook een begaafd tekstschrijfster. Daar zal het veelvuldige contact met het werk van Shakespeare wellicht niet vreemd aan zijn. Maar om voor het volle pond van dit album te kunnen genieten, is het niet nodig om te weten dat Shakespeare haar inspireerde tot het schrijven van een zinderend stel songs rond liefde, verlies, verdriet, pijn en herstelde hoop. Ook is het niet noodzakelijk om te weten dat ze in de aanloop naar dit album plots haar stem kwijt was, wat tot een soort existentiële angst leidde. En je hoeft al evenmin te weten dat ze in diezelfde periode een goede vriend verloor, zélfs al zijn die elementen verantwoordelijk voor de teneur van de liedjes. Haal elke song uit deze context en ze blijven allemaal rechtovereind staan.

Zo is er het ontroerende titelnummer waarin Speace, ondersteund door de celloklanken van Ben Sollee, op zoek gaat naar emotioneel evenwicht en hoopt opnieuw vrede te vinden: “I’ve been out here too long / Where it’s dark and deep / Not waiting on words / It’s not words that I need / Show me how to fly in a starless sky / Help me to hol don when there’s no guiding light / Teach me how to sleep in a stormy boat”. En er is The Shore & The Sea, een hartverscheurende duet met een uitstekende John Fullbright over niet ingeloste verwachtingen en de verstrekkende teleurstelling die dat met zich meebrengt: “Said the shore to the sea: you said all these things before / And I tell you: I can’t hear  them anymore”. Een van de hoogtepunten van dit album trouwens, met opnieuw hoogstaand cellowerk van Sollee.

How To Sleep In A Stormy Boat biedt legio van dat soort poëtische fragmenten en elf nummers die je de aanvechting bezorgen om ze telkens weer te spelen, met als andere hoogtepunten Bring Me Back My Heart (een nummer over eenzaamheid en liefdesverdriet dat je de adem afsnijdt), Left Me Hanging (misschien wel de pijnlijkste break-up song van dit jaar) en het glorieuze Hesitate dat eindigt met een zelfzekere Amy Speace die zingt dat zolang er hoop is, ze niet zal twijfelen om zich met hart en ziel op de liefde te storten. Hart en ziel, de grondstof waaruit dit juweeltje is opgebouwd.

 

www.amyspeace.com

www.myspace.com/amyspeace

www.facebook.com/amyspeace


1 Trackbacks/Pingbacks

  1. Amy Speace in Nederland! /  07 01 14

Your Comment