RSS

Emmylou Harris en Rodney Crowell – Concertverslag

Na haar samenwerking met Gram Parsons in 1972-1973, van zeer groot belang voor de ontwikkeling van de countryrock, bracht Emmylou Harris in 1975 haar eerste solo-album, Pieces Of The Sky uit. Een jaar later formeerde ze haar begeleidingsband The Hot Band, waar van 1975 tot 1977 Rodney Crowell deel van uitmaakte en haar voorzag van een groot aantal songs. In 1977 verliet Crowell de Hot Band en volgde zijn eigen solo-pad, met als hoogtepunten de albums Diamonds And Dirt uit 1988 en The Houston Kid (2001).

De samenwerking met Emmylou Harris beperkte zich na 1977 tot een incidentele klus. Tot 2012, toen de opnamen begonnen van een duetplaat, resulterend in het dit jaar uitgekomen Old Yellow Moon. Niet trendy, maar wel een fijn en integer album.De hieruit voortvloeiende Europese tour deed afgelopen zaterdag ook ons land aan in Muziekcentrum Vredenburg. Het werd een feest van herkenning, bestaande uit een mix van duetten van Old Yellow Moon en solonummers van Harris en Crowell.

De aftrap ‘Grievous Angel’ greep terug op de tijd met Gram Parsons. “Till I Gain Control Again’ was één van de eerste liedjes die Rodney Crowell voor Emmylou schreef. Daarna volgden het bloedstollend mooie ‘If I Needed You’ (Townes van Zandt) en ‘I’ll Be Your San Antonio Rose’ van Susanna Clark, de vorig jaar overleden vrouw van Guy Clark. Het volgende hoogtepunt was ‘Love Hurts’. Een geweldig duet, hoewel de versie met Gram Parsons uit 1974 nooit meer zal worden overtroffen.

Na de pauze, een hinderlijke onderbreking van de mooi opgebouwde sfeer, vervolgde Emmylou met een tweetal akoestische uitvoeringen. ‘Kate’, opgedragen aan de in 2010 overleden Kate McGarrigle en ‘The Angels Rejoiced Last Night’ van The Louvin Brothers. Emmylou alleen met een gitaar. Meer is er niet nodig.

Via ‘Long Time Girl Goodbye’ het prachtige nummer van het Rodney Crowell/Mary Karr KIN album uit 2012 belanden we bij de liedjes van Old Yellow Moon. Hoogtepunten hieruit waren het aanstekelijke ‘Hanging Up My Heart’, Spanish Dancer (van Patti Scialfa), ‘Dreaming My Dreams’ en ‘Back When We Are Beautiful’, een fabelachtig nummer, (geschreven door Matraca Berg) over de vergankelijkheid van het leven.

Het toetje werd een swingend en rockende finale, met nummers als ‘Stars On The Water’, ‘This Old Town’ en ‘One Of These Days’, ondersteund door een geweldige 5-koppige band. Maar liefst 31 songs en twee en een half uur (na aftrek van de pauze) later stonden we weer buiten. Het was een kolossaal optreden van de Koningin en haar hofmaarschalk.

(Rob Zonneveld)


Your Comment