RSS

Jason Isbell – Southeastern

Drank maakt meer kapot dan je lief is. Een slogan die Jason Isbell zeker onderschrijft, die vanaf zijn tienerjaren onderhand zoveel alcohol door zijn lijf heeft laten vloeien, dat genoeg muzikale collega’s voor minder aan onderdoor zijn gegaan. Geholpen door zijn vriendin (inmiddels zijn vrouw) Amanda Shires, zijn manager Traci Thomas en muzikant Ryan Adams is de rook, na een verblijf in de afkickkliniek Cumberland Heights te Nashville, om zijn hoofd verdwenen en is Isbell broodnuchter en twintig kilo’s lichter. Verliefd-verloofd en in februari van dit jaar getrouwd met Amanda Shires werd de huwelijksreis onder meer besteed met het luisteren naar de eindmix van “Southeastern”.  Zijn tweede echte solo-album, dat een pijnlijk, eerlijke Isbell laat horen.

Zijn bluesy soulvolle stemgeluid breekt nu soms of kraakt in de ijzersterke opener Cover Me Up, waarmee hij definitief afrekent met zijn leven als verslaafde. De bodem voor een aantal liedjes op “Southeastern”:

Isobered up
I swore off that stuff
Forever This Time
Home was a dream
One I’d Never Seen
Til You Came Along

Geen weergaloze solo’s, maar ingetogen gitaarspel, waarbij hij slechts spaarzaam wordt begeleid door zijn kersverse vrouw op viool (Cover Me Up), zijn trouwe metgezellen van de 400 Unit, drummer Chad Gamble en keyboardspeelster Derry deBroja en vocale ondersteuning geniet van zangeres Kim Richey (Stockholm en Relatively Easy). Op “Southeastern” overtreft Isbell zichzelf met zijn verhalen, die hij merendeels schrijft in de tweede of derde persoon. Geen loze woorden in het indringende Elephant over een aan kanker overleden vriend: ‘No one dies with dignity/ We just try to ignore the elephant somehowl is haunting’. Gedurfd, soms pisnijdig, maar net zo goed gevoelig of luchtig in het stuwende Super 8. De muziek, de teksten, de productie van David Cobb en vooral de overtuiging waarmee Jason alles brengt op “Southeastern”, maakt zo’n verpletterende indruk, dat  je gerust mag spreken van een bescheiden meesterwerk.

www.jasonisbell.com

(Johan Schoenmakers)


0 Comments Add Yours ↓

 1. Martin #
  1

  Een volbloed juweel!

 2. Leo #
  2

  Pracht album!

 3. 3

  Ben heel benieuwd!