RSS

Johnny Dowd/Civic Twilight/Brazos

(Johnny Dowd – Do The Gargon)

 

 

Naast de vele nieuwe acts is Amerikaan Johnny Dowd een vaste speler die al heel wat jaartjes zijn sporen in de populaire Amerikaanse muziek heeft verdiend. Zijn fascinatie voor de vele gemankeerde personages die de schaduwzijde van de Amerikaanse samenleving bevolken, is ook op zijn jongste album Do The Gargon het uitgangspunt voor zijn observaties. Met hulp van Michael Stark op keyboards en drummer/bassist Willie B verhaalt Dowd over de worstelingen met het bestaan van de protagonisten in zijn liedjes. Muzikaal gezien is Dowd op zijn allervuigst op zijn elektrische gitaar in de weer op dit album. Het levert, zoals we van hem gewend zijn, andermaal een vlammend document op over de menselijke conditie in de Verenigde Staten van Amerika.

In hetzelfde land en in hetzelfde jaar waarin de ambities van het Nederlandse voetbalelftal schipbreuk leden door toedoen van het Spaanse elitecorps van trainer Vicente Del Bosque, lanceerden drie muzikanten uit Cape Town hun gelijknamige debuutalbum Civil Twilight. Het betrof een heruitgave voor internationale consumptie van hun drie jaar eerder uitgebrachte indie-album Human. Civil Twilight bestaat uit de broertjes Steven (zang, bas, keyboards) en Andrew McKellar (gitaar, zang) plus drummer/percussionist Richard Wouters. Velen menen in de falsetto zangstem van Steven sporen van Jeff Buckley en Thom Yorke aan te treffen. Stilistisch refereren de deskundigen aan de muziek van U2, Muse en Radiohead. Zelf noemen de groepsleden in dat verband de namen Burial, James Blake en The National. Hun tweede album Holy Weather is de muzikale weergave van een periode van twee jaar waarin de groep intensief overal in de wereld optrad. In studio’s in New Jersey en New York heeft producer John Congleton zowel tijdens de opnamesessies als naderhand tijdens het mixen het vitale en originele groepsgeluid van Civil Twilight optimaal uitgelicht. Het resulteert in elf liedjes waarmee deze spelers uit Zuid-Afrika in het rockgenre vet scoren.

Brazos is een trio oorspronkelijk afkomstig uit Austin, Texas dat zich gevestigd heeft in Brooklyn, New York. Na een bewerking van het gedicht The Observer van Adrienne Rich op het debuutalbum Phosphorescent Blues uit 2009 heeft voorman Martin McNulty Crane V op het jongste album Saltwater gekozen voor het thema van de zee. Het titellied is een verwijzing naar het beroemde verhaal Moby Dick terwijl ook elders in talrijke verhalende teksten allerhande zaken opgerakeld worden die aan de zee gerelateerd zijn. Na de live opgenomen basistracks heeft Crane het klankbeeld opgevuld met lagen van zijn gitaar- en keyboardsspel waarna Sandro Perri de eindmix voor zijn rekening mocht nemen. Bassist Spencer Zahn en drummer Ian Chang zorgen voor een gevarieerde tegenhanger voor de boeiende instrumentaties en de aangename vocalen van hun voorman. Brazos put uit vele bronnen waarbij hun gevoel voor verschuivende melodielijnen, exotische ritmes en licht jazzy en psychedelische accenten bovengemiddeld ontwikkeld is. Persoonlijke favorieten zijn het titelnummer Saltwater en de catchy liedjes Charm en Valencia. Liedjes die uitermate geschikt zijn om zomerse feestelijkheden mee op te fleuren.

(Koos Gijsman)


Your Comment