RSS

Maarten van Praag – Shells and Stones


Zo op het eerste gezicht zal zanger en gitarist Maarten van Praag voor velen nog een illustere onbekende naam zijn.  Schijnt bedriegt. De kleinzoon van de in de naoorlogse jaren populaire Nederlandse zanger Max van Praag was samen met Sandro van Breemen de drijvende kracht achter de formatie City to City. Het voor een televisiereclame gebruikte The Road Ahead stond in 1999 wekenlang nr. 1 in de Nederlandse hitlijsten, wat de band als nieuwkomer in dat jaar een edison opleverde.  Hierna kon City To City geen potten en pannen meer breken, waarna de formatie drie jaar na het gigantische kassucces uiteenviel. Redelijk succesvol was Sandro met zijn nieuwe band Plaeto. Maarten verdween negen jaar volledig van de muzikale radar om vervolgens in 2011 eindelijk het stilzwijgen te doorbreken met het album “Between Space & Time”  vol kwaliteitspop in de traditie van Crowded House.

“Shells and Stones” is de perfecte kennismakingplaat voor wie Maarten van Praag nog moet ontdekken. Een voortreffelijk album waarop hij, net als zijn opa in de vijftiger jaren, met de nodige passie zijn enorme liefde voor de muziek benadert. Tot stand gekomen in nauwe samenwerking met producer Tony Cornelissen, Auke Haaksma (Höfner basgitaar), Tom Luchies (lapsteel), Daan Krakers (electrische gitaar, banjo), Sam Zimmerman (drums) en Canadees Harry Hess, die de nummers in Toronto heeft gemixt en gemasterd. Persoonlijk, oprecht en rechtstreeks naar het bonkende levensorgaan. Vernuftig in elkaar stekende liedjes met verbluffende wendingen (Shells & Stones, Dear Jessica, Rise Ya Crazy Lovers), grotendeels geschreven aan de microfoon tijdens het inzingen in de studio of tijdens optredens. Momenten met stuwende gitaarritmiek (Pigeons and Crumbs) en een stilte creërend in het akoestische Enfilading Fire. Behaaglijk tegen de luisteraar aanschurend.

Op 7 september presenteert Maarten van Praag met zijn band het album “Shells and Stones” aan het publiek. De locatie is Café Pakhuis Wilhelmina in Amsterdam. Aanvang is 20.00 uur en de toegang is gratis.

www.maartenmusic.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.