RSS

The Gloaming – The Gloaming

Ervaringen in het Leidse krakersmilieu begin jaren tachtig plus mijn professionele betrokkenheid bij een werkervaringsproject van de EEG in het Limburg van de jaren negentig brachten mij in contact met Ierse jongeren. Een uitstekende match want met deze hartelijke en muzikale jongeren kon ik niet alleen lezen en schrijven, maar vooral heerlijk ontspannen musiceren en ongeremd feesten. Dat de Ierse muziek ook in de Verenigde Staten stevig in het culturele landschap verankerd is, kan elke zichzelf respecterende muziekliefhebber u vertellen. Het jongste samenwerkingsproject tussen Ierse en Amerikaanse muzikanten heeft onlangs onder de groepsnaam The Gloaming een gelijknamig debuutalbum uitgebracht. Het is een album dat uitgebracht werd in het verlengde van een reeks uitverkochte concerten in Dublin, Amsterdam, Parijs en New York. Producer/pianist Thomas Bartlett uit The Big Apple heeft met geluidstechnicus en mixer Patrick Dillett (David Byrne & St. Vincent) zichzelf en zijn vier collega’s optimaal de ruimte geboden zich muzikaal in de studio uit te leven.

Centrale man en vioolspeler Martin Hayes omschrijft zelf het groepsgebeuren als een samengaan van “twee violen, zang, een gitaar en een piano die niet klinken als een traditionele band”. Hoewel de liedjes veelal hun herkomst hebben in het rijke, eeuwenoude erfgoed van de Ierse volksmuziek, is het gezelschap voortdurend in de weer daar klassieke en moderne stijlinvloeden aan toe te voegen. De groep weet gelijktijdig de vele valkuilen die een dergelijk experiment met zich meebrengt, uiterst geraffineerd te omzeilen. In het verlengde van eerdere projecten als The Imagined Village en Afro Celt Sound System (waar Hayes eerder bij betrokken was) toont The Gloaming aan dat de Ierse volksmuziek een onuitputtelijke bron van inspiratie is.

www.thegloaming.net

(Koos Gijsman)

 


0 Comments Add Yours ↓

 1. arjan post #
  1

  Maar wat vind je nu eigenlijk van het album, Koos?

 2. 2

  ik ben geen purist en vind dergelijke projekten bij voorbaat sympathiek, Arjen

 3. arjan post #
  3

  Ik ben ook geen purist, dat hoef je ook niet te zijn om er na beluistering wat van te vinden. Dat mis ik wat in de review. Het is grotendeels een opsomming van feiten en omstandigheden. Ik hou erg van de persoonlijke beleving in een review. Vandaar mijn vraag.

 4. Theo #
  4

  Koos, dat je bij popmagazine Heaven beperkte ruimte heb om iets over een album te schrijven, dat is duidelijk. Maar hier kun je, wat mij betreft, je enthousiasme botvieren. Arjan heeft gelijk, dat je beleving nu niet tot uiting komt.

 5. arjan post #
  5

  Overigens wel mooi dat je deze recenseert.

 6. 6

  Beroepsdeformatie…jullie hebben gelijk.
  Als vanzelf heb ik me teveel beperkt.
  Voor de duidelijkheid wil ik wel toevoegen dat ik dit prachtige muziek vind waarnaar ik helaas niet genoeg kan luisteren. Musici als deze hebben een virtuositeit bereikt op hun instrumenten die mij ontroert. Zoveel moeite doen om deze oude muziekvorm nieuw leven in te blazen stemt mij vooral heel dankbaar!

 7. arjan post #
  7

  Deze beleving deel ik volledig met je Koos en ik ben de enige niet, ook Hans en volgens mij ook Theo zullen dat van harte met je eens zijn. Het is binnen mijn referentie kader het deel wat in een review de mensen over de streep weten te trekkken om te gaan luisteren.

 8. arjan post #
  8

  Wie content is met het album van The Gloaming doet er goed aan ook eens naar het laatste album van Julie Fowlis – Gach Sgeul – Every Story te luisteren. Gezongen in het Schotse Gaelic. Prachtalbum!