RSS

Wilko Johnson/Roger Daltrey – Going Back Home

Halverwege de jaren zeventig stond de Engelse pubrockband Dr. Feelgood tot ieders verbazing op het programma van de altijd zo keurige Leidse Stadsgehoorzaal. Voorafgaand aan dit gebeuren werd een zending Colombiaanse snuifterijen door de postbode discreet verpakt in een boek bij mijn huisadres afgeleverd. Extra monter begaf ik me met een groep vrienden naar het concert. De grote blikvanger van de groep bleek gitarist Wilko Johnson die zich analoog aan zijn hoekige gitaarspel als een opgevoerde waanzinnige op het podium voortbewoog. De grote vraag die ons naderhand aanzette tot verhitte discussies, was of deze capriolen aangewakkerd waren door het gebruik van pepmiddelen dan wel door het consumeren van cocaïne. In retrospectief kon ik jaren later als voormalig programmeur van een jongerencentrum concluderen dat die in een zwart pak geklede gitarist met uitpuilende ogen en een “thousand yard stare”, de grootste inspiratiebron bleek te zijn van een hele generatie punk- en new wavegitaristen.

Dezelfde muzikant wordt in de herfstdagen van zijn carrière getroffen door alvleesklierkanker zonder kans op genezing. Samen met zanger Roger Daltrey van The Who heeft hij op de valreep het album Going Back Home uitgebracht. De combinatie blijkt goed te werken en de heren halen het beste in elkaar naar boven. Daltrey zingt als in zijn hoogtijdagen en Johnson geeft een masterclass gitaarspelen weg die er niet om liegt. In de Yellow Fish Studio schudden de heren in zes dagen tijd een aantal patente rockliedjes uit de mouwen waar ik mijn vingers bij af lik. Zowel in de superstrakke up-tempo rockliedjes alsmede in de stemmige liedjes in een lagere versnelling is het smullen geblazen. Een beetje liefhebber van klassieke Britse rockmuziek laat dit album dan ook niet aan de neus voorbijgaan.

(Koos Gijsman)


0 Comments Add Yours ↓

  1. 1

    Gelukkig is er wel kans op genezing. Johnson heeft net een zware operatie achter de rug, waarbij een enorm gezwel is verwijderd en is inmiddels al weer thuis uit het ziekenhuis.

  2. 2

    dat is nieuw voor mij …maar wel goed om te horen !!!
    Fingers Crossed !