RSS

The Melodic – Effra Parade

In de serie zomeralbums richt ik dit jaar de blik op de Engelse groep The Melodic. Hun debuutalbum Effra Parade voldoet aan criteria als verlangen naar zomerse temperaturen en gelukzalige levensomstandigheden. Daarmee verdient het een ereplaats naast de werken van roemrijke voorgangers als hun landgenoten van de groep Phantom Limb en de supersterren van het Braziliaanse studiocollectief Tribalistas. De mix van folk-, jazz-, wereldmuziek- en popinvloeden die de drie heren en één dame gebrouwen hebben, verspreidt de heerlijkste klanken in mijn kamer. Klanken die het gemoed optillen boven het grauwe Hollandse landschap en de luisteraar meevoeren naar exotische oorden. Het gehanteerde instrumentarium is royaal bemeten en overwegend akoestisch van aard. Naast een scala aan snaarinstrumenten gebruikt de groep naar hartelust onalledaagse instrumenten als melodica en marimba. Met regelmaat fleurt de groep het folkmixsfeertje met invloeden uit de jaren zeventig op met muzikale uitstapjes naar het Zuid-Amerikaanse continent.

De in 1973 door de fascisten vermoorde Chileense neo-folkrebel Victor Jara en zijn landgenoot de dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda worden daarbij door deze jonge Engelse musici als inspiratiebronnen genoemd. Dat maakt hen in mijn ogen extra sympathiek.* Een sympathie die ik ook muzikaal gezien deel met de journalist van de Engelse kwaliteitskrant The Observer die hun muziek omschrijft als: “Ongelooflijk mooi, met harmonieën en rijke instrumentaties die ervoor zorgen dat je gelijktijdig wil dansen en huilen.” In Amerika vergelijken mijn collega’s hen met lievelingen van de indiepopscene als The Decemberists en Beirut. Het zijn de enthousiaste commentaren op een heerlijk onbevangen groep jonge musici die in hun eigen slaapkamer dit memorabele prachtalbum voor het nageslacht heeft vastgelegd.

www.themelodic.com

(Koos Gijsman)

 

  • Lezers met belangstelling voor deze Chileense volkshelden en hun plaats in de geschiedenis van hun land kan ik de volgende boeken in onze taal aanbevelen:

– Joan Jara: “Victor Jara, een onvoltooid leven”. Baarn: De Kern

– Pablo Neruda: “Ik beken, ik heb geleefd”. De Arbeiderspers

  • Musici als Cornelis Vreeswijk en de groepen U2, Simple Minds en Calexico hebben allen liedjes opgenomen van en opgedragen aan Victor Jara.
  • De Argentijnse zangeres Mercedes Sosa en de Griekse componist Mikis Theodorakis hebben een aantal gedichten van Neruda vertolkt en wereldberoemd gemaakt.
  • In Parijs begin jaren zeventig bewerkte Theodorakis samen met Neruda het gedicht Canto General, in de uitvoering met zangeres Maria Farantouri een klassieker in dit genre.

Comments are closed.