RSS

Julius: plezierige powerpop van Nederlandse bodem

 

In april kwam de eerste single van de Nederlandse band Julius uit, en in juni werd de band al tot Serious Talent 3FM gekozen. Aanleiding voor een interview met zanger en componist Koen Brouwer.

Julius? Inderdaad. “In een vorige bezetting had onze band een drummer die Julian heette. De naam is daarop geïnspireerd. Zoals Fleetwood Mac z’n naam aan drummer Mick Fleetwood heef gebaseerd”, zegt zanger Koen Brouwer. Een geintje en een eerbetoon in één, dus.

Zoals ook de muziek van Julius vol zit met luchtige, smaakvolle verwijzingen naar de muziekgeschiedenis. De toegankelijke muziek van Fleetwood Mac ten tijde van Rumours, de makkelijk in het gehoor liggende nummers van The Beatles (vooral de nummers die de signatuur van McCartney dragen) en – dat vooral – de hitparadepop uit de jaren tachtig, ‘een tijd dat er tenminste nog volop muziek werd gemaakt’, aldus Brouwer. Back to the Days, de debuutsingle van Julius is zelfs een nostalgisch eerbetoon aan de tijd van the A-Team, Night Rider en de Rubik Kubus.

Zelf omschrijft Brouwer – die nu samen met Erik Meereboer en Michiel Rietveld het hart van de band vormt – de muziek van Julius als een kruising tussen Snow Patrol en Katy Perry. Niet bepaald een voor de hand liggende combinatie. Maar Brouwer gelooft dat de stoere, ruimtelijke sound van Snow Patrol zich heel goed leent als basis voor melodieuze pop à la Katy Perry, met om elkaar heen kronkelende zang- en gitaarpartijen. ‘Poppy’ muziek, aldus Brouwer. Muziek die geknipt is voor zijn heldere, lichte stem. Muziek die makkelijk in het gehoor ligt. Bedrieglijk eenvoudige muziek, want wat steekt het allemaal technisch knap in elkaar. Zelfs de ex-conservatoriumstudenten van Julius hebben er een hard dobber aan. Tijdens een repetitie (met zangcoach Jodie Pijper) wordt met achtergrondzangeressen minutieus geschaafd aan tweede en derde stemmen. Urenlang zelfs, om alles zo welluidend en vanzelfsprekend mogelijk te laten klinken.

Zo ‘radiovriendelijk’ mogelijk: dat is de bedoeling, zegt zegt Brouwer. “Muziek die een heel breed publiek moet kunnen aanspreken. Niet alleen de typische mainstream radioluisteraars – zeg maar het Sky Radio publiek – maar ook mensen die zich eerder ophouden in het alternatieve circuit, en eerder naar 3FM of 3 voor 12 luisteren. Nummers die goed in elkaar zitten en ook live aantrekkelijk zijn. Net als de muziek van Michael Jackson: die bracht ook ‘vette nummers’ uit die zowel op de radio als live aantrekkelijk waren.”

Back to the Days is zo’n nummer, met z’n pakkende gitaarriff en soepele melodie. Niet zo raar dat de band op grond hiervan tot Serious Talent 3FM werd gekozen voor juni en juli. Maar hierna? Hoe denkt Julius hier een vervolg aan te geven? Geen nood, de band heeft nummers genoeg op stapel staan, zegt Brouwer. In de afgelopen vier jaar heeft de Julius 25 nummers bij elkaar geschreven. De band is gecontracteerd door Innercore Music van A&R manager Menno Timmerman (o.a. Ilse Delange, Krezip, Sabrina Starke en Kensington), In samenwerking met producer Bart Erkelens zijn nu 11 nummers opgenomen voor een plaat die in oktober moet verschijnen. Eerst verschijnt nog een tweede single. “Nu maar hopen dat die net zo goed wordt opgepikt als Back to the Days.”

Back to the Days: www.youtube.com/watch?v=xjs0bNgpDPA

www.julius-music.nl

(Jan Bletz)