RSS

Barrelhouse viert jubileum met uitgebreide tournee

 

Voor het echte bluesgevoel moet je bij Barrelhouse zijn. Het is niet zo’n band die sophisticated en lichtelijk verveeld optreedt in dure theaters, maar een hard werkend collectief dat onderbetaald blijft doorspelen in vaak morsige zaaltjes. Een band die bewust gekozen heeft voor een bestaan in de luwte en nauwelijks iets doet aan promotie, maar nog steeds veel plezier beleeft aan het maken van authentieke muziek. Twee jaar geleden werd  de band opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame, naast grootheden als Harry Muskee, Oscar Benton en Rob Hoeke.

Het is veertig jaar geleden dat Barrelhouse met een optreden in Edam van start ging. Een mooie aanleiding voor een uitgebreide tour (voor data zie hieronder). Middelpunt van de band is Tineke Schoemaker, voor zover ik weet de enige echte blueszangeres in Nederland, die bovendien een conservatoriumopleiding achter de rug heeft. Tussen 1983 en 1994 probeerde ze het zonder Barrelhouse, maar uiteindelijk kwam ze terug. Sindsdien zijn er vier studio-albums en een live-album verschenen met Tineke achter de microfoon.

Vintage Blues uit 2010 is het laatste album. Er staan dertien nummers op, allemaal zonder overdubs en echokelders, in principe hetzelfde geluid als op het podium. Het zijn de favoriete nummers van de band. Voor deze gelegenheid hebben de songs een ‘twist’ gekregen die het allemaal net even anders maakt. Zo wordt in het van Willie Dixon bekende Spoonful in plaats van de gebruikelijke gitaar een contrabas gebruikt. “Een gouden greep”, aldus bassist Jan Willem Sligting, die tot voor enkele maanden geleden muziekprogrammeur was in Paradiso. Ook God Bless The Child, een nummer van Billie Holiday, krijgt een andere aanpak door de sobere begeleiding van alleen maar een banjo. Het resultaat is verrassend met La Schoenmaker in een bezielde hoofdrol. Comeback Baby wordt door haar eveneens prachtig gezongen. Al met al een geweldig album, een hoogtepunt in het oeuvre van deze oerband, die in het dagblad Trouw werd omschreven als ‘het best bewaarde geheim van het clubcircuit’, een groep die het publiek ‘steevast trakteert op twee uur onvervalste blues, een kolkende zaal achterlatend’.

De Molukse broers Johnny en Guus Laporte, beiden op gitaar, zijn het muzikale hart van Barrelhouse. Het zijn echte liefhebbers die zoveel mogelijk willen spelen. De 62-jarige Johnny Laporte doet dat nog steeds op zijn eerste gitaar, een Gibson Les Paul Deluxe. Het tweetal groeide op in een gezin waar eten, dansen en muziek maken hand in hand ging. “Een heerlijke tijd|”, aldus Johnny. “Het was onvermijdelijk dat mijn broer en ik in de muziek terecht kwamen.”

Het is mogelijk vooraf verzoeknummers aan te vragen. Dan kan via  janwillemsligting@gmail.com  . Daar wordt door de fans ook gebruik van gemaakt, vertelt Sligting. “In Haarlem kregen we het verzoek om Ging Ding te spelen, een nummer van ons eerste album. Ik denk dat we het zeker dertig jaar niet gespeeld hebben. We vonden het heel fijn om het weer eens te spelen. Eigenlijk is ieder optreden voor ons een mijlpaal.”

Tekst: Sjoerd Punter

Foto’s: Ronald Rietman     

10-10 Pianola Museum, Amsterdam

25-10 Paradox, Tilburg

26-10 Schalm, Westwoud

01-11 Cantine, Lelystad

07-11 MECC, Maastricht

09-11 Walhallah, Rotterdam

14-11 Bluescafé, Apeldoorn

22-12 Bluesnight, Boxtel

29-11 Mahogany Hall, Edam

13-12 Porgy en Bess, Terneuzen

19-12 Pianola Museum, Amsterdam

20-12 De Vest, Alkmaar

29-12 Meneer Frits, Eindhoven        


Your Comment