RSS

Eric Taylor ‘oefening in geduld’

Singer-songwriters heb je in alle soorten en maten. Goede, slechte en hele slechte. Wat te denken van Douwe Bob die twee jaar geleden werd uitgeroepen tot ‘de beste singer-songwriter van Nederland’? In een tv-interview werd hem gevraagd zijn karakter te omschrijven en het antwoord luidde: “Ik ben apatisch”. De ‘beste songwriter van Nederland’ bedoelde natuurlijk dat hij in staat is tot empathie. Met zo’n gebrek aan taalvaardigheid kun je maar beter Engels gaan zingen, en dat doet Douwe Bob dan ook. Uiteraard kan zo iemand absoluut niet in de schaduw staan van Eric Taylor, de 65-jarige singer-songwriter uit Texas die maandagavond 3 november in Meneer Frits in Eindhoven een korte tournee door Nederland afsloot. Eric Taylor is een legendarische figuur die bijna niemand kent. Hij schrijft al heel lang poëtische songs, en doet dat in bedaard tempo. Sinds 1981 leverde Taylor slechts acht studio-albums af. Over zijn laatste album ‘Studio 10’, dat negen eigen nummers bevat, deed hij zelfs zes jaar. Maar dan heb je ook wat!

Eric Taylor kreeg de gitaar onder de knie door veel te kijken. Kijken naar Lowell George, Fred McDowell en Dave Van Ronk. Maar hij was vooral geïnteresseerd in de fijnzinnige manier van gitaarspelen van Lightnin’ Hopkins, de grote vernieuwer van de Texaanse folkblues. Op een gegeven moment viel het Hopkins op dat er steeds een jonge man voor het podium stond die nauwlettend de bewegingen van zijn vingers in de gaten hield. Toen Hopkins hierover een opmerking plaatste, antwoordde Taylor: “Lightnin’, how am I going to learn anything if I don’t watch your fingers?” Waarop de bluesman zei: “You can put your fingers anywhere I put them on this guitar, and you ain’t going to be me. Watch the strings.” Een  andere belangrijke invloed kwam van Tim Hardin, schrijver van prachtige songs die hij op een hypersensitieve manier vertolkte. Hij besmette Eric Taylor niet alleen met zijn muziek, maar ook met een monkey on his back. Mede daardoor kwam er tussen 1981 en 1995 helemaal niets uit de vingers van Eric Taylor. Tim Hardin overleed in 1980 aan de dope, 39 jaar oud. Hij is de enige zanger die het presteerde om tijdens een optreden in slaap te vallen. Ik kan het weten, want ik er was erbij.

Taylor wordt vaak vergeleken met literaire grootheden als Cormac McCarthy en Raymond Carver, maar eigenlijk is dat niet terecht. Literatuur is om te lezen, en songs zijn om naar te luisteren. Op papier verbleken goede songs vaak, ze komen pas tot leven als ze worden gezongen. Het schrijven van een goede song is dan ook iets heel anders dan het schrijven van een goed boek. “Je moet niet teveel willen uitleggen in een song”, zegt Taylor. “You have to leave space in the song for the listener to participate.” Dit uitgangspunt maakt dat zijn songs niet altijd even duidelijk zijn en op sommige momenten zelf duister, maar dat komt de spanning binnen de tekst alleen maar ten goede. Het zijn zondermeer goede songs, meer inhoud dan melodie. Van een writer’s block, een gevreesd verschijnsel in schrijversland, zegt Taylor geen last te hebben. “Ik vind het belachelijk als schrijvers dat als excuus aanvoeren. Als je een loodgieter belt, zegt die toch ook niet: Ik ben vandaag niet zo in vorm.”

Tijdens het optreden in Eindhoven kwamen slechts drie songs van Taylors laatste album ‘Studio 10’  aan bod. En dus niet het prachtige nummer ‘String Of Pearls’, dat hij opdroeg aan Jan Douma, jarenlang zijn begeleider op Europese tournees. Douma overleed twee jaar geleden aan kanker, kort nadat Taylor hem had opgezocht. Op de terugweg naar Amsterdam zag de Texaan een verlichte trein in de regen passeren, en meteen dacht hij aan een snoer met parels. Hij noteerde het beeld in het aantekenboekje dat hij altijd bij zich heeft. Naar aanleiding van deze ervaring schreef hij een kort verhaal van vijf pagina’s, dat uiteindelijk veranderde in een song. Het is typerend voor zijn aanpak. De dood zit Taylor zelf overigens ook op de hielen. Hij overleefde diverse hartaanvallen en beroertes, gevolgd door een viervoudige bypass in 2010. Voor het optreden dook hij nog even in het apothekerspotje met pillen. Het was een beetje een rampdag voor Taylor, want de reis van Amsterdam naar Eindhoven had vier uur geduurd. Haastje-repje een sushibar binnen, en hup het podium op. Daar kwam nog eens bij dat de grote man uit Texas problemen had met zijn stembanden. Hij kuchte en rochelde erop los, maar voor de hardcore fans versterkte de gewonde stem natuurlijk alleen maar de authenticiteit van het geheel.    

Toch zat de stemming er bij Taylor goed in, bijgestaan door Mathias Schneider uit Heidelberg op de tovergitaar. Taylor strooide tussen de nummers met uitvoerige hilarische verhandelingen waarbij hij regelmatig om zichzelf moest lachen. Het nummer ‘Tractor Song’ van het comeback-album uit 1995 leidde hij in met de woorden: “I wrote this for Johnny Cash who stole my voice. Cash vertelde me dat hij de song wel zag zitten. Ik maakte de fout te vragen: waarom? Hij zei: It’s got my name on it.” In twee nummers kwam Jelle, de broer van Jan Bouma, het podium op om vocale ondersteuning te bieden. Deze nummers – ‘Mission Door’ en ‘Prison Movie’ – waren de hoogtepunten van de show, die werd afgesloten met een zeer aparte uitvoering ‘I Shall Be Released’ van Dylan. Rest me te vermelden dat organisator Ad van Meurs het optreden omschreef als een ‘oefening in geduld’. En dat was het. De avond voltrok zich in het tempo van een trekschuit, maar het was wel een trekschuit waar het goed toeven was.

Tekst: Sjoerd Punter

Foto’s: Ronald Rietman            

 


3 Comments Add Yours ↓

 1. Theo #
  1

  “Met zo’n gebrek aan taalvaardigheid kun je maar beter Engels gaan zingen”. Misschien moet jij ook eens overwegen in het Engels te gaan schrijven, want apatisch wordt geschreven als apathisch ;-). Begrijp trouwens niet waarom iemand anders neergehaald moet worden bij het schrijven over de muziek van Eric Taylor.

 2. Sjoerd #
  2

  “Apatisch” staat niet voor niets tussen aanhalingstekens. Het is de spelling die volgens mij Douwe Bob zou toepassen. Snappie Teejoh.

 3. Arjan Post #
  3

  Zou ik ook zeggen.Your Comment