RSS

Mike Farris – Shine For All The People

“Gospel for all the people”, zo noemt Mike Farris – zanger extraordinaire en religieus man – zijn muziek. Daarmee doet hij zichzelf in al zijn bescheidenheid tekort. Want in Farris’ hart is er ruimte voor zoveel meer stijlen: blues, soul, rhythm and blues, rock, country, een tikkeltje funk en ja, een flinke dosis gospel. Die cocktail van smaken leidde in het verleden al tot opwindende plaatjes als Salvation In Lights (2007), Shout! Live (2008) en The Night the Cumberland Came Alive (2010), een EP’tje dat in amper 6 uur werd ingeblikt. Ruim vier jaar én een lange maar gewonnen strijd tegen alcohol en drugs later, is Farris terug met Shine For All The People, een album dat hier zo’n beetje tussen wal en schip dreigt te geraken. Wat een groot onrecht zou zijn ten opzichte van een man die meer soul in zijn pink heeft dan menig hedendaags RnB-zangeresje in heel haar bevallige lijfje.

Farris’ nieuwste album opent met Blind Willie McTells River Jordan, een broeierig stukje New Orleans blues waarin de kopersectie en het achtergrondkoor de ruimte krijgen én gebruiken om te schitteren. Met Jona And The Whale, een swingende versie ban een original uit de kast van J.B. Lenoir, doen Farris en zijn begeleiders (prachtig orgeltje van Kevin McKendree!) dat nog eens dunnetjes over. Uit de soulvolle behandeling die Mercy Now (van de geweldige Mary Gauthier) krijgt, blijkt Farris’ enorme respect voor oude én hedendaagse songschrijvers. Zelf voelt hij de drang om te schrijven niet meer, al staan er met Real Fine Day en Power Of Love twee uitstekende eigen nummers op dit album. Ook mooi is het aan Al Green refererende Something Keeps On Telling Me waarop de stem van Brigitte DeMeyer prominent aanwezig is.

Na een paar donkere Jaren gaat het goed met Mike Farris. Dat hóór je op dit album en léés je in recente interviews met hem. “Daring to be courageous enough to share our deepest burdens with each other is the greatest gift we can give.” Farris doet dat via Shine For All The People. Mijn dank is alvast groot. Nu die van de rest van de lage landen aan de zee nog.

www.mikefarrismusic.com

www.facebook.com/mikefarrismusic


Your Comment