RSS

Van puberende straatschoffies tot de Haagse flamenco sensatie De Règâhs

(Soundcheck – foto: René Bom)

Een grote stap? Nee. Johan Frauenfelder (gitaar en zang), Marcel de Graaf (gitaar en zang), Elvin den Haan (percussie en zang) en vers  Règâhslid Evert Willemstijn (bas en zang) eren namelijk tijdens hun optredens in het plat Haags de nederbeatmuziek en de muzikanten uit de regio Den Haag uit de jaren zestig en zeventig, gecombineerd met taalse spitsvondigheden. De anderhalf uur durende voorstelling Spéluh! in het Zoetermeerse Stadstheater op vrijdag 22 januari,  werd  zodoende, naast de centraal staande nieuwe cd “Règâh Love”, een langgerekt déjà vu gelardeerd met de ongezouten Haagse humor en 100% pure flamingo (de eigen variant op de flamenco) als sleutelwoorden.  De Règâhs bestaat uit vier gewaardeerde topartiesten, waarvoor de flamencomuziek in de wieg is gelegd. Dat zag je direct terug in dit optreden.

(De Gipsenkoningen in Vol Haren – foto: Tineke Beckers)

Kleine règâh (And I love Her – The Beatles) was een rustmoment om de show toepasselijk mee te openen. ‘Een slaapwiegeliedje om het net naar binnengewerkte eten te laten zakken’, laat singâhsongRègâh en flamenco-virtuoos Johan Frauenfelder ons weten. Mocht je even in slaap zijn gesukkeld, dan werd je hierna flink uit je roes gehaald met het verspaanste De Pechvogels (de Kraaien). Mijn trommelvliezen werden flink geteisterd door een stel onbeschaamd, uit volle borst, meeblerrende aandachtstrekkers achter me zonder enig besef van toonhoogte en ritmegevoel, die ook luidkeels ‘Ik vind je lekkâh scandeerden.

(De Doorkekblues – foto: Tineke Beckers)

De mannen van De Règâhs zijn gek op woordspelingen. Zo verbasteren ze in de Gipsenkoningen (Gipsy Kings) Medley het lied Volare heel eenvoudig tot Vol Haren – Ik Heb Een Bek Vol Katteharen en de tee-set klassieker Ma Belle Amie over een vakantieliefje in Bel Mij Ma Nie. Het gehele optreden was bijna een aaneenschakeling van eerbetuigingen aan Haagse muzikanten. Van IQ 65 (The Life I live – Q65), de Kolduh Ierings medley, Ja Helaas (Only Lies – Greenfield & Cook) tot aan de blues in Jan Doedel (Wang Dang Doodle – Living Blues) met een hoofdrol op het podium voor de bier serverende en revaliderende nachtburgemeester René Bom.

(Kolduh Ierings Medley – foto: Tineke Beckers)

Naast hits van  Duh Bètels (The Beatles) passeerden ook de mannen en de meisjes uit Den Haag de revue  in het vrolijke en gezellige spektakel. Het optreden eindigde met een tweetal liefdesbetuigingen aan het adres van Anouk en Jerney Kaagman en een ode aan Mariska Veres, de blikvanger van Shocking Blue. Oh Oh Den Haag (hoe kan het ook anders) sloot een leuk, plat Haags, 100% puur flamingofeestje  af met een fotograferende René Bom.

(René Bom in actie – Foto: Tineke Beckers)

www.deregahs.nl
www.stadstheater.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.