RSS

Groeten Uit Luik

 

 

Enkele jaren geleden bezochten mijn vrouw en ik de Belgische producer Michel Van Achter in Luik. In twee voormalige pakhuizen bestiert hij met zijn medewerkers het label homerecords.be. Op locatie ontdekten wij dat het pand aan de Rue Patenier naast de opnamestudio ook plaats biedt aan privé-verblijven, een opslagruimte, een kantoorruimte en een royaal bemeten keuken met zithoek voor de muzikanten. Met Michel brachten we een weekend door in de multiculturele stad Luik waarbij Michel zich ontpopte als een bevlogen vertellende gastheer.

 

Sinds dat bezoek heb ik een zwak voor deze innemende persoon en de werken van de musici die op zijn label verschijnen. Een label dat een uitgebreide catalogus heeft van een scala aan musici uit alle windstreken met uiteenlopende stilistische opvattingen. Opvattingen die in weerwil van hun verschillende muzikale en culturele herkomst samenkomen op de vloer van de opnamestudio van homerecords.be. In dat opzicht vormt dit label met de studio’s van collega’s als Caspar Falke (Silvox Records), Stefan Winter (Winter & Winter) en Manfred Eicher (ECM) een baken van culturele verzoening van de vele bevolkingsgroepen die in onze wereld anno 2015 verblijven. Uit het aanbod van mijn Belgische vrienden van de afgelopen maanden heb ik voor de avontuurlijk ingestelde lezers van onze site de volgende selectie samengesteld.

 

Tom Theuns & Paul Russell – In Between Trees

 

Op zijn tweede soloalbum op dit label gaat Tom Theuns (Aurelia, Ambrozijn) de dialoog aan met zijn Amerikaanse collega-troubadour Paul Russell. Deze transatlantische samenwerking mondt uit in een verzameling uiterst fraaie liedjes waarin de zangstemmen en het gitaarspel van de beider heren de boventoon voeren. Geïnspireerd op Europese en Amerikaanse folk schreven ze de liedjes voor dit album in een “hut in het bos”. Eenmaal opgenomen in de studio rest de luisteraar een unieke muzikale luisterervaring waarbij liefhebbers van de pure klank van een fraai gezongen lied en prachtig akoestisch ‘fingerpicking’ gitaarwerk op de voorste rij kunnen plaatsnemen.

 

El Toto Café – Bourbon In My Coffee

 

Ook het duo Samir Mohellebi en Joachim Loneux brengen alias El Toto café met Bourbon In My Coffee hun tweede plaat uit. De heren bespelen een uitgebreid aantal instrumenten (gitaar, ukelele, mandola, accordeon, melodica en percussie) en leveren beiden hun vocalen aan deze productie. Ook hun jongste epos is gebaseerd op de geneugten die exotische alcoholische versnaperingen te bieden hebben. Stilistisch opteert het duo voor een duidelijk folkgeluid waarmee ze zowel in de folkcafés als op de straten van België en Frankrijk het publiek meevoeren in een euforische roes.

 

 

Mehmet Polat Trio – Next Spring

 

Next Spring is een pronkstuk van de homerecords.be-catalogus. Het Mehmet Polat trio bestaat uit drie grootmeesters op magische instrumenten als de ney (Sinan Arat – Turkije), de kora (Zoumana Diarra – Mali) en de ud (Mehmet Polat – Turkije). Met hun wortels in de Ottomaanse, Anatolische, Balkan en West-Afrikaanse muziektradities overtuigt het trio met gedurfde improvisaties, muzikale originaliteit en bezwerende grooves in de warmte en sfeer van een kamerconcert.

 

Tali Toke

 

 

 

Het vijftal musici van Tali Toke sluit naadloos aan op de open speelwijze en flexibele stilistische insteek die de meeste acts van dit label tot een aparte verschijning maken op het podium van de Europese muziek in de 21ste eeuw. Een bezetting van getalenteerde musici met instrumenten als viool, diatonische accordeon, saxofoon, gitaar en drums staat garant voor een mix tussen hedendaagse jazz en wereldmuziek gevat in verrassende sferen, betoverende kleuren en ijzersterke melodieën.

 

www.homerecords.be

 

(Koos Gijsman)


Comments are closed.