RSS

The Staves zingen de sterren van de Melkweg

‘If I was’, het nieuwe album van The Staves, is een stuk complexer dan hun eerdere platen. Zou het hun lukken nummers als ‘Blood I Bled’ met hun ingewikkelde harmonieën live uit te voeren? Zeker, zo bleek afgelopen vrijdag in De Melkweg in Amsterdam.

‘Blood I Bled’, het openingsnummer van ‘If I was’, is ook het eerste nummer van het optreden. Een ijzersterk begin, waarin de stemmen van de drie zusjes Stavely-Taylor al meteen op z’n Crosby, Stills & Nash-achtig samenvloeien. Moeilijk te zeggen welke stem van wie is, af en toe zijn de drie stemmen niet eens van elkaar te onderscheiden.

In de nummers daarop – zeker in hun nieuwste nummer Make It Holy – blijkt Jessica de krachtigste stem van de drie te hebben, en munten Emily en Camilla uit in achtergrondzang. Desondanks heeft Camilla de eerste stem in veel nummers. Hier en daar klinkt haar stem weliswaar zuiver maar ook een beetje dun en hees. Misschien komt het door het intensieve toeren, dat Camilla niet op volle kracht kan. Op YouTube-filmpjes van oude optredens heeft ze er in elk geval helemaal geen last van.

Echt een bezwaar is het overigens niet, het valt alleen op wanneer haar zussen even niet meezingen. En dat komt niet veel voor; het grootste gedeelte van de tijd zingen The Staves samen de sterren van de hemel – pardon, de Melkweg, met die stemmen die elkaar zo goed aanvullen. En het lukt hun steeds weer, hoe ingewikkeld de harmonieën ook zijn. Een hele kunst, gezien hoe veeleisend hun repertoire is, zeker nieuwe nummers als ‘Blood I Bled’, ‘No Me, Nou You, No More’ en ‘Don’t You Call Me Anymore’ (met de fantastische regel ‘I’ve made a few mistakes,  I wish I could make them again’).

Het concert duurt iets meer dan een uur, waarna nog twee toegiften volgen (het intieme ‘Eagle Song’ uit 2012 is verrassend genoeg de uitsmijter). Dat is aan de korte kant. Misschien dat Camilla vermoeid is? Of misschien denken The Staves dat je het publiek het beste hongerig naar meer kunt achterlaten? Als dat hun bedoeling is, zijn ze glansrijk geslaagd: volgend concert graag meer!

Komende optredens van The Staves in Nederland:

24/4: Maastricht, Muziekgieterij

25/4: Zwolle, Hedon

(Jan Bletz)


Comments are closed.