RSS

Het Rotterdamse huiskamerconcert van Venice

DSCN5610DSCN5506

Afgelopen weken was de Californische formatie Venice voor een eenmalig optreden in Denemarken en in ons land voor een korte rondgang langs een aantal theaters en concertzalen. Overbodig om deze band 25 jaar na hun gelijknamige debuutalbum in dit artikel nog te introduceren. Een groep die, zoals Michael Lennon onlangs vertelde: ‘een speciale vriendschap en een innige band met het Nederlandse publiek heeft’. Een loyale achterban. Na de lichting musici van westkustmuziek als Beach Boys en The Eagles is het Nederlands publiek de afgelopen vijftien jaar zeer gecharmeerd geraakt van die lieve, eerlijke en sympathieke Amerikanen, waarvan invloeden van de genoemde bands absoluut te horen zijn in de lichtvoetige, uitgekiende en melancholische muziek van de heren. Vier Lennons – vier hartelijke persoonlijkheden.

venicedubbelaar

(foto: Ben Smulders)

Op weg naar de Willem Burger Zaal van de Rotterdamse Doelen, waar deze show een onderdeel is van een verplaatste tournee, is een inspectie van de Venice verkoopstand onvermijdelijk. Uitgestald lagen onder meer diverse achterliggende albums van de band, nieuwe T-shirts en het onlangs uitgebrachte “Lucky 7”. De mensen die over vinyl spreken met woorden als warm, menselijk, echt of ultieme muziekbelieving kunnen deze tournee tevens hun hart ophalen. In een gelimiteerde oplage van 300 stuks is bij de verkoopstand (en tevens via de website van de heren) een in een mooi vormgegeven hoesontwerp gestoken dubbel elpee “Venetian Vinyl ” te koop, vakkundig samengesteld door de Lennons uit hun studio-opnames in de periode tussen 1997 en 2013.

DSCN5633

Vier plaatkanten die de melodische kant van de Californische heren laten horen. “Venetian Vinyl” is gevuld met akoestisch gespeelde ijzersterke liedjes als Isabelle, Language Of The Heart, We’re OK, Katrina en Father Time, die op maat lijken te zijn gemaakt voor het indringende geluidskarakter van het vinyl. Niets fijner dan die twee transparante schijven uit de Venetianhoes te laten glijden, je favoriete plaatkant op te zoeken, de naald in de groef te zetten, en al liggend op de bank, je volledig ontspannen en laten onderdompelen en intens genieten van de warme klanken. Vol trots vertellen Kipp en Mark met de dubbelaar in hun handen over “Venetian Vinyl” tijdens hun show in de Willem Burger zaal, die op zaterdagavond 18 april, volgens Kipp Lennon, veranderd is in een knusse en gezellige huiskamer. Ik kreeg bijna zin om mijn schoenen uit te doen.

DSCN5541DSCN5583

Op het Rotterdamse podium bewegen Michael, Kipp, Mark en Pat zich als vier bescheiden Amerikaanse heren. Samen met de vaste waarde bassist Mark Harris en drummer Dann Gillen en tijdens deze tour Nederlandse inbreng van toetsenist Jasper Westerhof. Volledig geconcentreerd doen ze afzonderlijk van elkaar waar ze goed in zijn. De sfeer is dus weer erg goed. Soms ook wat melig als iemand tijdens het jazzynummer Charm You van achter de zaal naar voren loopt, een sigaret op het podium gooit en Kipp zijn nachtclubact wil uitvoeren. Op dat moment valt zijn microfoon uitelkaar, vergeet hij zijn tekst en ziet op de muur de eigen schaduw geprojecteerd, dat voor hilarische ogenblikken zorgt, waarbij de schaduw van Michael Lennon het onderspit delft.

DSCN5575

DSCN5637

Tijdens het nagenoeg uitverkochte concert met publiek uit verschillende leeftijdscategorie√ęn, ligt het zwaartepunt deels op de nummers van het pas uitgebrachte “lucky 7”,¬† vergezeld gegaan van een mooi verhaal en de achterliggende gedachte bij het nieuwe werk. Op onweerstaanbare, ontspannen wijze en vlekkeloos uitgevoerd. Voor de liefhebbers van harmonieuze muziek is het met een mooi, droog afgesteld geluid in de Willem Burger zaal, een avond om van te smullen. Muziek om lentekriebels van te krijgen met de fenomenale vierstemmige zangpartijen van de vier Lennons. De gouden kelen van het Californische gezelschap falen niet. Een ware streling van je oren. De Amerikanen krijgen er tijdens het aan ieders dierbare opgedragen The Family Tree en I’ll See You There de zaal mee stil, op de snik en snottergeluiden en het ingetogen meezingen na. Verbonden door de muziek, emoties, afscheid, troost, herinneringen aan familie.

DSCN5602

DSCN5581

www.venicetheband.com

Tekst:Johan Schoenmakers

Foto’s Concert: Tineke Beckers

 

 


0 Comments Add Yours ↓

  1. Bianca Schothuis #
    1

    Wow, wat een geweldig stuk, ik zit het hier met een big smile te lezen en ik voel precies wat ik al ruim 16 jaar voel en hoor als de jongens doen wat ze het best kunnen, optreden maar zich niet meer voelen, ze delen hun verhalen met muziek, en zo mooi,gevoelig en door iedereen meegemaakt. De nummers zijn ook zo gemaakt en geschreven dat iedereen het perfecte nummer voor ieder afzonderlijk lead zingt. Alles uit eigen hart en ziel. Dat voel je door de hele zaal. En ze hebben een ongelooflijke humor, veel plezier en nemen voor iedereen de tijd. Heerlijke mensen met een waardevol wonder dat een stem en muzikaliteit heet. Mij een grote vraag waarom het niet bekender is bij een breder publiek, ik luister dit al vanaf mijn 26ste, en mijn zoon van 10 gaat ook al 2 jaar mee naar concerten. En al vele vrienden zijn na 1x mee geweest te zijn naar concert ook al jaren fan. Dit wil je elke dag. Prachtig verwoord Johan, en geweldige foto’s. Bedankt.

  2. Marise #
    2

    Kan me alleen maar aansluiten bij het verhaal Johan en Bianca, ik vind ze geweldig en ze zouden veel meer in Nederland moeten optreden een keer per jaar vind ik te weinig