RSS

Sarah MacDougall – Grand Canyon

sarahmacdougall

Allereerst even de koele feiten. “Grand Canyon” is, na “The Greatest Ones Alive (2011), Across The Atlantic” (2009), de ep “I Don’t Want To Be Alone Anymore” (2008) en de uit 2005 afkomstige debuutschijf “Headed For The Hills” het vierde volledige album van de uit Zweden afkomstige en in Canada woonachtige Sarah MacDougall. Een zangeres die volgens de Q-magazine met haar stemgeluid en liedjes de rotsen aan het huilen kan brengen. Ze verrast me in positieve zin. Vond ik haar vorige platen in het folk-, country- en bluegrassgenre al fraai, met deze nieuwe doet MacDougall er nog een schepje boven op en kiest de Zweedse Canadese op “Grand Canyon” voor meer kracht. Het is een prachtige, zinnenprikkelende cd geworden.

Op de in Toronto en Vancouver samen met MJ Dandeneu (basgitaar) en Shawn Killaly (drums) opgenomen acht liedjes daagt MacDougall de luisteraar uit met op zachtaardige indiepop gebaseerde muziek, gedragen door een dikke orkestrale saus, volgesmeerd met overdadige arrangementen. En dat alles onder een vernis, dat mede geproduceerd is door Caleb Stull (Field Study, Language Arts). Ook worden we getrakteerd op bijdragen van een indrukkende stoet aan gastmuzikanten onder wie Eric Walker (electrische gitaar), Lindsay Clark (keyboards), Tim Tweedale (pedalsteel), Peggy Lee (cello), Reginald Quiring (viola), Rebecca Whitling (viool), Jesse Zubot (viool) en vocale assistentie van Leah Abramson, Rose Cousins en Erika Angell. Als basis voor “Grand Canyon” nam Sarah eigen jeugdervaringen, omringd door het onherbergzame Canadese landschap en de inspirerende werking van haar geboortestad Malmö . “Across The Atlantic” en “The Greatest Ones Alive” kon je na enkele luisterbeurten gemakkelijk verslinden, “Grand Canyon” vergt meer inspanning, maar is des te interessanter. Een plaat waar ik onmiddellijk een zwak voor had.

Het Altcountryforum mag een aantal kaartjes weggeven voor het optreden van Sarah MacDougall in poptempel Paradiso te Amsterdam. Stuur een emailbericht naar altcountryforum@gmail.com als je hierop kans wil maken.

www.sarahmacdougall.com

(Johan Schoenmakers)


0 Comments Add Yours ↓

  1. Ronnie de Champs #
    1

    in de koele feiten ontbreekt haar 2005 album Headed for the Hills (met ondermeer een eerste versie van Cold Night)

  2. 2

    Dank je Ronnie. Heb de ‘koele feiten’ aangevuld.