RSS

Jimmy LaFave – The Night Tribe

jimmy_c

Als er één levende muzikant is die zijn schoenen naast de voetsporen van Gene Clark mag zetten dan is het Jimmy LaFave wel. De songs van de bijna 60-jarige troubadour uit Austin  ademen eenzelfde soort verlangen en weemoed uit, en evenals de diep betreurde Clark beschikt LaFave over een heerlijke snik in zijn stem die in staat mag worden geacht om hele stukken permafrost te doen smelten. Op zijn nieuwe album The Night Tribe, vernoemd naar het bandje waarmee de amper 15 jaar oude Jimmy zijn eigen liedjes speelde in zijn toenmalige woonplaats Stillwater, is de geest van de oer-Byrd duidelijk aanwezig in het heerlijke Maybe (opmerkelijk in datzelfde nummer is het flintertje J.D Souther dat vooral te bespeuren valt in de zorgvuldige opbouw van het lied en de melodie die even subtiel als dwingend bepaald wordt door een elektrische gitaar) en Talk To An Angel, een van de mooiste liefdesliedjes die LaFave de voorbije tien jaar schreef: “Do you ever talk with the angels / And when will I see you again / Gotta move on / And I’ve gotta stay strong / Waiting for my heart to mend.”

jimmylafave

Het grootste deel van de dertien nummers op dit nieuwe album draaien om de liefde in de breedst mogelijke zin van het woord. Over gevoelens voor een geliefde, zoals in opener The Beauty Of You, een typische midtempo song waarvan LaFave door de jaren heen zijn handelsmerk heeft gemaakt, en in Smile, een broos liefdesliedje dat van begin tot eind aan de ontroerende kant van de sentimentaliteit blijft. Of over een verloren liefde, zoals in het net niet hartverscheurende Islands, waarin dromen eens te meer bedrog lijken. Zelfs in de gebruikelijke Dylan-cover, de eer valt deze keer te beurt aan Queen Jane Approximately, en de verrassende Neil Young-remake Journey Through The Past, gaat het over de liefde. Die thematiek wordt met veel, gevoel voor pathos ingekleurd door de warmhartige stem van LaFave en het bijwijlen briljante toetsenwerk van Radoslav Lorkovic die de stemming en strekking van de songs van een veelkleurige diepte voorziet. Eindigen doet LaFave met het ontwapenende The Roads Of The Earth, een nummer dat in al zijn ingetogenheid de allures heeft van een hymne over onvoorwaardelijke vriendschap: “May all your joy be true / That’s what I wish for you / As you’re traveling the roads of the earth”.

Met The Night Tribe, dat tegelijk een lekkere zompige titeltrack is, levert Jimmy LaFave eens te meer een album af dat nergens minder is dan uitstekend en verdient hij zijn voetafdruk naast één van de allergrootsten. Zoals hij het ergens op deze plaat zelf formuleert: ‘Peace be with you, my friend.’

 

www.jimmylafave.com

www.facebook.com/jimmylafavemusic


1 Trackbacks/Pingbacks

  1. Jimmy LaFave – Trail Five /  18 08 16

Your Comment