RSS

Maria Farantouri – Chtes Archisa Na Tragoudo (Gisteren Begon Ik Te Zingen)

mariafarantouri

Met deze twee cd’s en een dvd kunnen de liefhebbers van de Griekse muziek hun hart ophalen aan de jongste productie van de bij leven al legendarische zangeres Maria Farantouri. De luisteraar wordt een bloemlezing geboden van de mooiste liedjes uit haar vijftig jaar omvattende carrière zoals die op een gala-avond in het Herodiontheater in Athene door Farantouri gezongen werden. Een carrière die begon toen Maria een halve eeuw geleden als 16-jarige solozangeres van een koor ontdekt werd door Mikis Theodorakis: “Weet je dat je geboren bent om mijn liederen te zingen?”, vroeg de componist. “Ja, dat weet ik!”, was Maria’s antwoord, waarop een van de vruchtbaarste samenwerkingen begon uit de geschiedenis van de naoorlogse Europese klassieke volksmuziek. Het heeft ons een verzameling liedjes opgeleverd die door Theodorakis zijn getoonzet op de poëzie van Konstantinos Kavafis, Yannis Ritsos, Federico García Lorca en de Nobelprijswinnaars Pablo Neruda, Odysseas Elytis en Giorgos Seferis. Liedjes die door de interpretatie en voordracht van Farantouri geschikt zijn om de eeuwen te trotseren, zoals de marmeren tribunes van het Herodion.

Maria verstaat het vak van vertolkster tot in de meest subtiele details. Onze Griekse vriendin heeft middels diverse samenwerkingsprojecten met componisten als Dionysis Savvopoulos, Manos Chatzidakis, Eleni Karaindrou en Zülfü Livaneli en musici als gitarist John Williams, lyraspeler Sokratis Sinopoulos en saxofonist Charles Lloyd bovendien ruimschoots bewezen dat zij ook zonder Theodorakis in staat is volslagen unieke, tijdloze muziek te kunnen maken. Een groep uitgelezen musici onder leiding van componist/pianist Takis Farazis maken van de veertig liedjes op deze drie schijven een klankenfestijn in optima forma waarbij Maria en haar gasten Dionysis Savvopoulos, Elli Paspala en Savina Yiannatou zich vocaal naar hartenlust kunnen uitleven.

Te bestellen via www.studio52.gr

Samen met Yorgos Dalaras zet Maria Farantouri op 12 oktober tijdens een optreden in de Nieuwe Luxor te Rotterdam de negentig jarige Griekse componist Miki Theodorakis in de bloemetjes om zijn verjaardag te vieren.

http://www.farantouri.gr/index.php?lang=en

(Koos Gijsman)


Your Comment