RSS

The Dutch Eagles in het Zoetermeerse Stadstheater op 25 -02-2016

DSCN7687

De onovertroffen Dutch Eagles timmeren meer dan tien jaar aan de weg met als uitgangspunt het zo authentiek mogelijk recyclen van bestaand groepsmateriaal van de originele formatie uit het Californische adelaarsnest, die de afgelopen vijftien jaar wereldkampioen zijn geworden in het naspelen van hun eigen studioliedjes. Beschaafde arbeidsvitaminen met leunstoelritmes wordt hun muziek soms genoemd.

DSCN7684

Een optreden van The Dutch Eagles in het kader van hun Best of tour is voor mij dan ook een aanzet van het vooraf doornemen van het urgente materiaal uit de Eagles discografie. Persoonlijk herinneringen uit de jaren zeventig staan weer scherp op mijn netvlies bij het beluisteren van het gelijknamige debuut, “Desperado” en de elpee “One Of These Nights” met de onbetwiste klassiekers Take It To The Limit, Lyin Eyes en One Of These Nights die een doorbraak naar een groot publiek betekende.

DSCN7659

Met een gevoel voor nostalgie en met exact de ziel van een band uit hun gloriedagen scheppen de zes Haarlemse rasmuzikanten, samen met een op het podium uitgestalde batterij aan gitaren (18 stuks) voor een prima gevuld Zoetermeerse Stadstheater, hoge verwachtingen.

DSCN7759

De show wordt in een intieme, akoestische setting ingetogen geopend met het van de naamloze debuutplaat afkomstige Saturday Night en het liedje Helplessly Hoping van Eagles’  tijdgenoten Crosby, Stills & Nash. Het is een prachtig stemmig geheel van pure schoonheid, dat je verwarmt als een knapperend haardvuur.

DSCN7661

Naast een tocht door persoonlijke herinneringen, elektrisch versterkte nummers als The Sad Cafe (met fraaie saxofoonbijdragen van de geluidsman), het meeklapbare Heartache Tonight, de siddering door het Stadstheater als het gitaarintro van Hotel Californië wordt ingezet en aandacht voor een aantal genregenoten richten de Haarlemmers zich vooral op de vroege dagen van de Amerikaanse band.

DSCN7747

DSCN7749

Verbluffend samenspel en vocalen, die ons kunnen bekoren. The Dutch Eagles in bloedvorm. Wie zijn ogen dichtdeed kon nauwelijks verschil horen met de stemgeluiden van Don Henley, Glen Frey, Bernie leadon en Randy Meisner. De oerbezetting van The Eagles.

DSCN7684 DSCN7679

Meer dan 2,5 uur na aanvang, een pauze en het voor de toegift bewaarde Take It Easy verder is de cirkel rond voor een formidabel onversterkt slotakkoord. Een adembenemende en meerstemmig gezongen uitvoering van het door countryzanger Steve Young geschreven Seven Bridges Road.

DSCN7803

DSCN7818

www.dutcheagles.com

11-03: Theater de Bussel, Oosterhout
12-03: theater Figi, Zeist
17-03: Schouwbug Almere, Almere
18-03: Schouwburg Venra, Venray
19-03: Theater de Maaspoort, Venlo
03-06: Theater Caprera, Bloemendaal

Tekst: Johan Schoenmakers

Foto’s: Tineke Beckers

 


Comments are closed.