RSS

The Staves onderweg naar nieuw album

thestaves6

Nu al een nieuw album van The Staves, nog maar iets meer dan een jaar na ‘If I Was’? Nee, dat niet. Maar wel een EP, ‘Sleeping In A Car’ die nieuwsgierig maakt naar meer werk.

Waarom zou je vandaag de dag nog een plaat uitbrengen? Of zelfs maar een verzameling nummers? Vroeger dwong de techniek het af, maar tegenwoordig kun je werk in uitvoering streamen. Helemaal af hoeft dat werk niet te zijn, je kunt eraan blijven schaven of na verloop van tijd terzijde leggen of alsnog op cd of lp uitbrengen. Niet alle artiesten willen dit, ze zijn bang om met nummers die nog niet klaar zijn naar buiten te treden. Ze vergelijken hun liedjes met kinderen – en een kind moet je ook eerst leren lopen voordat hij het huis uit mag, zo redeneren zij. Andere artiesten willen dat kind juist in het openbaar opvoeden: en passen het nummer aan afhankelijk van de reacties van het publiek open en het eigen al dan niet voortschrijdende inzicht.

Zo ook The Staves, die ‘echte’ albums afwisselen met ep’s. Na het vorig jaar verschenen jaar album ‘If I Was’ komen ze nu met de ep ‘Sleeping In A Car’, met drie nummers – het titelnummer, ‘Roses’ en ‘Outlaw’. De songs werden deels opgenomen in de VS (in de studio van Justin Vernon, die net als voor ‘If I Was’ optrad als producer) en in Londen.

De nummers gaan volgens een persbericht over reizen met alle ‘vluchtige momenten’ die zich onderweg voordoen: je eigen weerspiegeling zien in een autoruit, de straatverlichting die voorbijschiet terwijl je ‘s nachts van nergens naar nergens rijdt, telefoongesprekken met mensen aan het andere kant van de wereld. The Staves, die de afgelopen maanden voortdurend op toer zijn geweest kunnen erover meepraten: een bestaan dat enerzijds heel onwerkelijk aandoet, maar anderzijds ook heel avontuurlijk is – alsof je buiten de maatschappij met z’n knellende regels staat: “I’m an outlaw, on my own”, zingen ze in ‘Outlaw’.

‘Sleeping In A Car’ lijkt van de drie nummers het verst te zijn ontwikkeld, met z’n pulserende ritme en de van de drie zusjes Staveley-Taylor bekende prachtige samenzang. Het doet met z’n synthesizer ook wat moderner aan de overige twee – met een beetje ‘tweaken’ zou het zo een dance track kunnen worden. Ook op ‘Outlaw’ zijn danceinvloeden te horen.


Alleen ‘Roses’ had zo op ‘If I Was’ kunnen staan: een grotendeels akoestisch nummer waarin de ukelele van Camilla domineert vol heimwee (“God, I miss the snow”). Veel liefhebbers van de groep zullen gerust zijn dat The Staves hier niet al te sterk afwijkt van de muzikale koers die ze eerder hebben ingezet.

Maar zoals gezegd: The Staves zijn onderweg. Op toernee én op weg naar een nieuw album. Benieuwd hoe de nummers straks klinken.

‘Sleeping In A Car’ is o.a. via Spotify te beluisteren: https://open.spotify.com/album/1HYtOxv874fM6grxLJrsK0

(Jan Bletz)


Your Comment