RSS

Band Of Friends – Repeat After Me

bandoffriends

Ooit, ergens halverwege mijn middelbare school tijd in het midden van de jaren zeventig, was ik regelmatig te vinden bij platenzaak ELPEE. Lekker neuzend tussen de tweedehandsjes. Bij een van de vele zoektochten door het vinyl schafte ik het album Tattoo van gitaarvirtuoos Rory Gallagher aan. Rory met zijn band in absolute topvorm, zigzaggend over de snaren van zijn gitaar. Een oprechte en uiterst sympathieke Ier die muziek vanuit zijn hart speelde, maar ook hield van een stevige borrel wat hem in 1995 met de dood moest bekopen.

Zo’n vijf jaar geleden kwam zijn muziek bij mij opnieuw onder de radar na het vormen van de bluesrockformatie Band Of Friends. Twee voormalige bandleden van Rory Gallagher te weten bassist Gerry McAvoy en drummer Ted McKenna vonden in de Amsterdamse zanger en gitarist Marcel Scherpenzeel de ideale persoon, die Gallagher met een bepaalde passie het dichtst wist te benaderen zonder het krachtige karakteristieke en zinderende geluid van de Ier te kopieren en met al zijn creativiteit zichzelf is. Op de diverse Europese podia excelleert de Band Of Friends met een gevoel van pure, wederzijdse liefde en respect voor het leven en muziek van Rory Gallagher. Tijdens hun optredens stijgen de drie heren regelmatig tot magische hoogtes. Het levende bewijs hiervan werd twee jaar geleden uitgebracht in de vorm van een concertregistratie op dvd van een weergaloos optreden dat het trio in Duitsland had gegeven. Naast het herkenbare werk van Gallagher op de dvd was de meegeleverde mini studio-cd (Too Much Is Not Enough) met zes eigen liedjes en een nummer van de meestergitarist een schitterende presentatie van eigen kunnen.

Het nieuwste avontuur “Repeat After Me” laat een hecht klinkende band horen met grotendeels eigen materiaal met als boodschap alle aspecten van het leven goed te overdenken. Een plaat die uitpuilt van de ouderwetse vakmanschap. Zorgvuldig repeterend voordat de opnameknop werd ingedrukt. De invloeden van de lichtvoetige zestiger jaren popmuziek met fraaie samenzang in nummers als Parisian Girls, Repeat After Me en Homeland zou je een ontwikkeling kunnen noemen. Toch overheerst op het nieuwe album op superieuze wijze de combinatie van blues en rock. Genieten geblazen.

25-11-2016: Drachten – Iduna Poppodium
26-11-2016: Den Bosch – W2 Poppodium
27-11-2016: Weert – De Bosuil
24-02-2017: Hoofddorp – Duycker
25-02-2017: Zoetermeer – De Boerderij
21-04-2017: Arnhem – Blues Night
22-04-2017: Hoorn, Manifesto

www.bandoffriends.eu

(Johan Schoenmakers)


Your Comment