RSS

Chris Bergson Band – Bitter Midnight

chrisbergson

Wie kent ze niet: Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Skip James, Son House en Mississippi John Hurt. Grote inspiratiebronnen van de Amerikaanse gitarist, liedjesschrijver en zanger Chris Bergson. Maar ook de elektrische blues van Freddie King, de soul van Aretha Franklin, Otis Redding, Ray Charles, het virtuoze gitaarspel van Jimi Hendrix en de muziek van The Band heeft een blijvende indruk gemaakt op de aanvankelijk jazz georiënteerde muzikant. “Bitter Midnight” is Bergsons zevende studio-album en muzikaal een logisch vervolg op het in 2011 uitgebrachte “Imitate The Sun”, dat overstelpt werd met positieve reacties. De elf liedjes zijn samen met een aantal favoriete muzikanten, analoog op band vastgelegd in de Mighty Toad opnamestudio te Brooklyn. Hoe je het ook wendt of keert, dat geeft het warmste geluid. Aan inspiratie tijdens het schrijfproces geen gebrek. Het grootste gedeelte schreef Chris het nieuwe repertoire tijdens zijn recente Europese tournee door ons land, Frankrijk, Spanje, Belgie, Duitsland, Slovenie, Ierland, de Tsjechische Republiek en Slowakije.

Het nieuwe album is het samengaan van de genoemde Amerikaanse muziektradities en zijn oude helden. Het is de veelzijdigheid, wat dit album van de Chris Bergson Band prettig wegluistert en je laat genieten van zijn soulvol stemgeluid en de adembenemende toon van het slide en vlot, elektrisch gitaarwerk. Het ligt mij nauw aan het hart. “Bitter Midnight” wordt in funky tempo geopend met het op single uitgebrachte Pedal Tones.  Chris Bergson geeft samen met zijn band een gigantisch visitekaartje af. De perfecte combinatie tussen americana en soul profileren een kleine blazerssectie en Ellis Hooks’ vocale inbreng op Knuckles & Bones en het titelnummer. Vervolgens wordt de nadruk verder gelegd op een groove en funkstijl met een enorm soulgevoel, waarbij de gitaar en hammondorgel solo’s je rond je oren vliegen. Bergson toont de luisteraar ook momenten van rust en de charme van de eenvoud. Laat de muziek maar voor zich spreken. Een heerlijke plaat.

17-03: QBus-Leiden

www.chrisbergson.com

(Johan Schoenmakers)


1 Comments Add Yours ↓

  1. 1

    Prachtige recensie over een al even goede artiest!! Aanstaande vrijdag te bewonderen in Leiden. http://www.muziekhuis.nl , aanrader………Your Comment