RSS

The Monochrome Set – Cosmonaut

monochromeset

Het moet begin jaren tachtig zijn geweest toen ik de Engelse groep The Monochrome Set contracteerde voor een optreden in het Leids Vrijetijdscentrum. Het was in de hoogtijdagen van de  overwegend Engelse punk- en newwavebands die elk weekend voor volle zalen zorgden. The Monochrome Set vormde ook toen al op het podium een buitenbeentje temidden van het overige aanbod. De zang van frontman Bid was zuiver van toon en woord voor woord verstaanbaar terwijl zijn liedteksten een combinatie waren van sociaal engagement en een flinke dosis van die typische Engelse humor. Verder viel op dat de instrumentalisten van de groep over technische vaardigheden beschikten die het toenmalige gemiddelde peil van hun vakgenoten ver overstegen. Veertig jaar later heeft de groep nog niets van zijn klasse, oorspronkelijkheid en vitaliteit verloren. Direct vanaf de aftrap met het titellied Cosmonaut trakteren zanger Bid en zijn mannen ons op een aantal aanstekelijke en hoogst originele rock- en popliedjes die een leven lang meegaan. Dampende gitaarklanken á la Duane Eddy van Bid zelf en dartele keyboardspartijen van de teruggekeerde toetsenist John Paul Moran plus een elastieken ritmesectie nemen de luisteraar mee op een tocht door een mysterieuze parallelle werkelijkheid. Daarin staat de evolutie op zijn kop en passeren zaken als seksuele ontaarding, Alzheimer, stervende geliefden en kannibalisme de revue. Als geen andere groep verstaat The Monochrome Set de kunst gitzwarte onderwerpen met een uitgebreid palet in te kleuren waardoor de luisteraar na een stief halfuur luistergenot gelouterd  en verkwikt ontwaakt in een wereld die een stuk luchtiger aanvoelt.

www.themonochromset.co.uk

(Koos Gijsman)


2 Comments Add Yours ↓

  1. 1

    Het debuutalbum Strange Boutique (1980) trok destijds direct mijn aandacht. En Koos…kan jij je nog iets van die tijd herinneren? Na dat laatste optreden in Nederland – op 25 september 1982 in de LVC te Leiden liet de band ons land namelijk 34 jaar lang links liggen. Pas vorig jaar december maakte de Britten de oversteek voor een show in Utrecht.

  2. 2

    Als de dag van gisteren , Johan
    Samen met de vrijwilligers haalden we vrijwel alle betaalbare new wave- en punkbands naar Leiden. Daarnaast gingen we naar concerten in het Paard van Troje, de Melkweg, Patronaat en Paradiso. En..naar de groep Japan in de Leidsche Stadsgehoorzaal in Leiden !!!Your Comment