RSS

Chip Taylor – A Song I Can Live With

chipt

Bij de naam James Wesley Voight gaat niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen. Zijn alias Chip Taylor deed in een ver verleden vele malen stof opwaaien. Chip beleefde in de zestiger en zeventiger jaren zijn hoogtijdagen als componist van liedjes, die door anderen met groot succes werden opgenomen. Dit leverde wereldwijde hits op als Wild Thing (Troggs), Angel Of The morning (Merrilee Rush), I Can’t Let Go (The Hollies) en Son Of A Rotten Gambler (Ann Murray). In 1976 brak hij in ons land door met het zelf opgenomen en op single uitgebrachte countrylied Same Ol’ Story. Niet veel later verdwijnt Taylor uit het zicht van de muziekscene om te gaan gokken bij paardenraces en zijn geluk te beproeven aan de black jack tafel. Sinds het midden van de jaren negentig is hij volop actief als verhalenverteller en is de 77-jarige zanger en liedjesschrijver uit New York vorig jaar terecht geëerd met een plek in de Songwriters Hall of Fame.

Het is een beproefd recept, dat Chip Taylor met de veelzijdige Noorse muzikant Goran Grini op het nieuwe album “A Song I Can Live With” laat horen. Opgenomen in de eigen muziekstudios van het tweetal. Chip laat het overbodige rondom zijn uitgesproken, herkenbare stemgeluid en zijn gitaarspel weg, waardoor de impact wat hij vertelt over zijn helden David Bowie, Lou Reed en Eric Andersen groter wordt. Ik hang aan zijn lippen. Luisterliedjes met een persoonlijk karakter over het dagelijkse leven, waarin de intensiteit hoog oploopt.

“Good morning from New York. It is January 11th, 2016. David Bowie died yesterday.“David was just a regular, good guy”, they say. In Until it hurts haalt hij herinneringen op aan de vorig jaar overleden kameleon en eindigt Chip met zijn favoriete citaat van Lou Reed over kunst, dat ook kan gelden voor muzikanten: ‘how can anybody learn anything from an artwork when the piece of art only reflects the vanity of the artist and not reality’.

Bedachtzame nummers met folk en country elementen, waar weinig aangeschaafd wordt. Ideeën en woorden die spontaan opkomen. Eerlijkheid met oneffenheden. Zijn stemgeluid dat het midden houdt tussen fluisteren, praten en zingen. Chip Taylor – een prima tekstschrijver en bekwaam muzikant. Het is juist de aantrekkingskracht dat hij na een lang leven in de muziekwereld wederom een plaat opneemt met bezieling. Gedragen door zijn gitaarspel, Goran op toetsen, pedalsteel, basgitaar en vibrafoon en gitarist John Platania, die subtiele details op het goede moment aanbrengt als Chip prevelt over Joan, de speciale vrouw in zijn leven. Het is dan ook geen verrassing dat zij met Chip op “A Song I Can Live With” de voorkant siert met een foto uit 1975. Een album met de nodige urgentie,die oorspronkelijk “Until It Hurts” als werktitel droeg. Omdat het album Chips serieuze kant laat horen en niet treurig van aard is schreef Chip in samenspraak met zijn echtgenote ter plekke het nummer A Song I Can Live With.

Lord I’m asking you a favor.. before I go to bed
As I pick up this old guitar.. and let feelings dance in my head, Let me write.. A song I can live with…

www.trainwreckrecords.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment