RSS

CONCERT VERSLAG: Eli ‘Paperboy’ Reed in de Amsterdamse Bitterzoet

Parttime soulzanger, parttime leraar Eli ‘Paperboy’ Reed slaat voor zijn nieuwste project de handen ineen met de High & Mighty Brass Band. Paperboy die al enkele albums vult met een retro soulgeluid in de stijl van Nick Waterhouse, St. Paul & Broken Bones en Sharon Jones speelt nu, ondersteund met vijf blazers en twee drummers, zijn liedjes in een swingende brassband setting. Tijdens zijn Europese tournee bezocht Paperboy met de High & Mighty Brass Band op dinsdag vijf juni de Amsterdamse Bitterzoet. Eli ‘Paperboy’ Reed is vanavond een gehavend man. Tijdens een optreden in Londen bezorgde een verkeerde sprong van het podium hem een verdraaide knie. Daarnaast is hij minder niet goed bij stem. Wanneer hij praat klinkt het enigszins schor alsof hij eerder te luid heeft gezongen.

 
De High & Mighty Brass Band heeft een speels en enthousiast geluid dat lijkt alsof het rechtstreeks uit de metro van New York afkomstig is. Dit stelt Paperboy in staat om toch gemakkelijk te overtuigen. Het retrogeluid krijgt er namelijk een ontzettende swingende invulling van. Liedjes als ‘Come And Get It’ en ‘Take My Love With You’ leunen sowieso zwaar op de blazers. Met de zwaardere invulling dient het koper echter niet als opvulling, maar meer als smakelijk hoofdgerecht. Eli ‘Paperboy’ Reed vult vervolgens aan met zijn zangpartijen. Met zijn enthousiasme zorgt hij er ook voor dat het publiek mee zingt en danst.De blazers bouwen niet alleen een feestje, op enkele momenten geven ze ook een verrassende invulling aan liedjes. Er stroomt dan een forse laag New Orleans jazz door de muziek. Bijvoorbeeld tijdens het bluessy ‘Your Sins Will Find You Out’. De heren van de High & Mighty Brass Band maken dat het nummer zich als een echt Bobby ‘Blue’ Bland liedje voortsleept.

Aan het einde van de avond verhuist iedereen naar het midden van de zaal om nog een laatste moment van euforie te beleven met onder andere een cover van ‘Glory, Glory, Hallelujah!’. Als retro soulzanger maakt Eli ‘Paperboy’ Reed al tien jaar prima muziek met ijzersterke stem als geheime wapen. Daarnaast werkt hij als leraar in New York. De combinatie met de High & Mighty Brass Band is ontzettend leuk omdat Eli Reed onverwacht nieuwe invulling geeft aan het bekende retroconcept. Dan is het ontzettend jammer dat juist zijn stem vanavond niet het bereik heeft dat deze liedjes nodig hebben.

www.podiuminfo.nl

(Karst Jaarsma)


Your Comment