RSS

The Claudettes – Dance Scandal At The Gymnasium!

Dance Scandal At The Gymnasium!

Een tijd lang heb ik niet zo goed geweten wat ik met het nieuwe album van The Claudettes aan moest vanaf het moment dat “Dance Scandal At The Gymnasium!” in mijn brievenbus lag. Niet dat ik de muziek vervelend vond.  Het spreekwoordelijk kwartje wilde niet helemaal vallen. Waarom raakte het me de ene keer wel  en verloor ik bij de volgende draaibeurt al snel de aandacht? Lag het aan de diversiteit?  De erg prominente rol van de piano? De productie van Mark Neill (Black Keys, Old 97’s)? Het vrolijk, rammelende geluid?  Afstand nemen van het album door onderaan de recensie-stapel te leggen heeft uiteindelijk wonderen verricht en heb ik het eureka-gevoel inmiddels ontdekt. Het is zo’n werk dat op den duur fascinerend en verslavend uitpakt. Zo’n plaatje dat mooi van lelijkheid is. Muziek die je uit je comfortzone haalt. Niet geschikt voor ingeslapen muziekliefhebbers. Zo zie je maar weer dat geduld een schone zaak is.

Ooit begonnen als duo in een piano/drums bezetting in de bar ‘Claudette’, waarop de bandnaam is geïnspireerd. Twee gerespecteerde muzikanten kregen acht jaar geleden de kans hun muzikale talenten te tonen met instrumentale blues geïnjecteerde energieke jazz en soul. Wat resulteerde in een jarenlange samenwerking tussen het tweetal en de bar-eigenaresse, die tevens de boekingen in Chicago en omstreken verzorgde voor The Claudettes. Na jaren ploeteren in de marge om erkenning is de band uitgebreid tot een kwartet waarmee een kleinschalige Europese tour succesvol is afgerond.

Producer Mark Neill noemt The Claudettes ‘an acoustic jazz piano punk band’. Ik noem het speels. Speels met genres, met de elementen en met elkaar op het nieuwe album “Dance Scandal At The Gymnasium!” Rauw, spannend, afwisselend en toch enigszins toegankelijk.  Een ongebruikelijk register aan invloeden wordt opengetrokken. Van soul, rhythm & blues,  scheutje jazz tot aan rockabilly en punkmuziek. Een plaat waarop zangeres Berith Ulseth haar debuut maakt.  “Dance Scandal At The Gymnasium” is tevens de eerste plaat van The Claudettes, waarop Johnny Iguana (piano/keyboards) en bassist Zach Verdoorn de nodige zangpartijen verzorgen.  Het levert verrassende en opvallende muzikale en vocale invalshoeken op. Intrigerend, soms theatraal en onvoorspelbaar met uitdagend piano- en gitaarwerk en wisselende ritmes. “Dance Scandal At The Gymnasium! ” is een gave plaat geworden. The Claudettes verdient het om gehoord te worden. Zeker op de diverse Nederlandse podia.

www.theclaudettes.com

(Johan Schoenmakers)

 

 

 

 


Your Comment