RSS

Ben Caplan – Old Stock

Old Stock

De Canadese folkmuzikant Ben Caplan is met zijn imposante baard en wilde haardos een opvallende verschijning, waarvan de vergelijkingen met Rubieus Hagrid (Harry Potter) en een hedendaagse Neptunus soms overdreven maar niet van de lucht zijn. Niet alleen zijn aanzien is markant, zeker ook zijn doorleefde, diepe bariton- en gromstem is een uitgesproken middelpunt van Canadese zanger. Hij is iemand die muzikaal beïnvloed is door de Oost-Europese klezmer- en zigeunerklanken.

“Old Stock”  is een thematisch album en een voortvloeisel van zijn muziektheatervoorstelling Old Stock: A Refugee Love Story, waarmee hij eerder dit jaar internationale successen boekte. Caplan geniet van de positieve aandacht van gerenommeerde kranten als de New York Times, The Guardian en de Scotland Herald.  In de rol van een extravagante, zwerver gromt, schreeuwt en vertelt hij op een humorische wijze een muzikaal liefdes verhaal. Gebaseerd op waargebeurde feiten over twee  Joods-Roemeense vluchtelingen die in het begin van de twintigste eeuw een plek vonden waar ze zich veilig voelden om een nieuwe toekomst op te bouwen.

Voor “Old Stock” heeft Caplan de nummers uit het theaterstuk aangepast tot een albumversie. Door het theatrale karakter heeft dit album wel wat draaibeurten nodig om goed te kunnen indalen. “Old Stock” kan je niet anders dan iedere keer in zijn geheel beluisteren, omdat de fascinerende verhaallijn dat vereist. Een album vol aanstekelijke melodieën en emotionele liedjes die ondersteund worden door  een breed akoestisch instrumentarium waaronder piano, banjo, accordeon, klarinet, saxofoon, viool, drums, akoestische gitaar en orgel. Vol overtuiging, soms chaotisch maar altijd met plezier gebracht volgende de onmiskenbare muzikale ingrediënten van de Canadese rasentertainer.

24-09: Hilversum, Twee Meter Sessies
25-09: Nijmegen, Doornroosje
26-09: Rotterdam, Rotown
27-09: Utrecht, TivoliVredenburg

Theatervoorstelling: Old Stock – A Refugee Love Story

21-11: Heerlen, Theater
22-11: Drachten, Schouwburg De Lawei
24-11: Groningen, Stadsschouwburg De Oosterpoort
26-11: Utrecht, Stadsschouwburg

www.bencaplan.ca

(Johan Schoenmakers)


Your Comment