RSS

CONCERT VERSLAG: Steve Hill in de Leidse Q-Bus

The Most Spectacular One Man Band On The Planet’ (Guitar Magazine), Multitasking-Superstar (Piranha Magazine), ‘An Overnight Sensation, 20 Years In The Making’ (Blues Matters). Superlatieven te over voor de Canadese zanger, gitarist en componist Steve Hill. Een Canadese sensatie die overladen is met talrijke Juno onderscheidingen.

Steve Hill treedt staand op, terwijl hij op een bevlogen wijze zingt en schittert met verschroeiend elektrisch en akoestisch snarenwerk. De bas drums hanteert hij met zijn voet en met een drumstok aan het eind van zijn gitaar beroerd hij furieus de hi-hats. Behalve groot respect van zijn schrijvers maatje Chris Hillman schreef Steve tevens met de Amerikaanse multi-instrumentalist een behoorlijke reeks liedjes voor The Desert Rose Band. In de jaren tachtig leverde de samenwerking tussen Hillman en Hill grote countryhits op, waaronder Love Reunited, Summer Wind en I Still Believe in You.

Met een gloednieuw album op zak (The One Man Blues and Rock Band) en steeds meer uitverkochte optredens in eigen land was het voor Steve Hill weer eens de tijd de oversteek te maken voor een Europese clubtour. Ondanks de vele berichtgevingen op sociale media brengt het hem op de openingsavond naar een matig gevulde Q-Bus te Leiden. Is de rauwe bluesrock muziek van een eenmansband in ons land verworven tot een versleten genre en toont het publiek tegenwoordig meer interesse in de diverse gedaanten van de americanamuziek? Al met al geen droomstart voor zijn Europese concertreeks. De lage opkomst weerhoudt die fantastische Canadese multitasker er niet van om meteen volle bak loos te gaan met een aantal vuige bluessongs uit zijn albumserie “Solo Recordings”.

Zijn enthousiasme en gedrevenheid staan deze avond in schril contrast met het grootste gedeelte van de aanwezigen, die nogal afstandelijk en gereserveerd achter in de zaal een zitplaats hebben veroverd. Naar mate het optreden vordert neemt Hills spraakzaamheid dan ook gestaag af, maar blijft hij op overtuigende en dynamische wijze zijn ding doen. Enkele handen gaan aan het eind van zijn optreden flink op elkaar voor een toegift, waarna Hill afsluit met een vurige interpretatie van Voodoo Child (Slight Return) van Jimi Hendrix.

(Johan Schoenmakers)


Your Comment