RSS

Eric Bibb – Global Griot

Global Griot

Hij komt uit een muzikaal nest, de 67-jarige New Yorkse blueszanger en componist Eric Bibb.  Zijn vader, Leon, was een bekende folkzanger in de jaren vijftig en zestig. Erics oom, John Lewis is over de wereld bekend als jazzpianist in zijn Modern Jazz Quartet. Bovendien werd hij in zijn jeugd omgeven door muzikale vrienden onder wie Pete Seeger, zijn peetvader Paul Robeson en folk en blues zangeres, gitariste en activiste voor de burgerrechten Odetta Holmes.

Vijf decennia ver in zijn muzikale carrière is de alom gewaardeerde Bibb niet van plan om op zijn lauweren te rusten en brengt hij onder de titel “Global Griot” een ambitieus samenwerkingsproject op de markt. Een fascinerende dubbelaar en zijn 22ste solo-album sinds zijn debuut “Ain’t It Grand”. Voorzien van een mooi geïllustreerd cd-boekje met informatie en diverse foto’s, maar zonder de liedteksten, want die staan leesbaar op zijn website. Opgenomen in twaalf studio’s in zeven landen op 3 continenten brengt Bibb in anderhalf uur en 24 nummers de Westerse en Afrikaanse werelden, reguliere en traditionele instrumentarium en multiculturele benaderingen samen. Bijgestaan door een groot aantal begenadigde muzikanten van over de hele wereld.

“Global Griot” voelt vanaf mijn veilige bank, waar ik het nieuwe album van Eric Bibb regelmatig heb beluisterd, comfortabel aan. Een heerlijke melancholie, een behoorlijke religieuze blik en met verhalen die van generatie op generatie zijn overgedragen. Een adembenemende schoonheid met fraaie details, die het album net een beetje extra genereert. Netjes gedoseerd en binnen de grenzen van de soul, funk, gospel en bluesmuziek.

www.ericbibb.com

(Johan Schoenmakers)

 

 

 


Your Comment