RSS

Concert Verslag : Stephen Fearing in de Leidse Q-Bus

Het concertseizoen in de Leidse Q-Bus loopt stilaan op zijn eind. Dan zit er wederom een jaar op met een diversiteit aan optredens.  Voor Hans van Polanen zijn 26ste jaar  als programmeur in de  zaal aan de Middelstegracht. Een  gemoedelijke omgeving waar saamhorigheid en muzikale ontdekkingen samengaan. Een ambiance waar de  Canadese zanger en liedjesschrijver Stephen Fearing, mede oprichter van de rootsrockgroep Blackie and the Rodeo  Kings, zich uitstekend op zijn plek voelde met zijn luisterrijke en verhalende, akoestische liedjes. Een solo-performer, wiens ritmisch gitaartechniek geïnspireerd is door John Martyn en Michael Hedges.

Zo puur, eerlijk en volstrekt authentiek klinkt  Stephen ook op zijn zojuist op vinyl verschenen album “The Secret Of Climbing”. Als handreiking naar het digitale tijdperk tevens beschikbaar als download. Opgenomen in het huis van Roy Gandy, de producer van het geheel, die met het idee kwam eerder door Stephen op cd verschenen liedjes met eenvoudige opname apparatuur op te nemen. Rechtstreeks op band in slechts twee dagen met twee microfoons. Alleen zijn warm stemgeluid en zijn kenmerkende virtuose gitaarspel.  Het resulteerde in een volwaardige plaat met zeven eigen nummers en een interpretatie van Tom Waits’ Time. Die naakte essentie van “The Secret Of Climbing” hoorde je ook terug tijdens het optreden van Stephen Fearing op 13 november in de Q-Bus. Volgens BBC UK, zonder twijfel een van de beste songsmeden op deze planeet.

The Secret of Climbing

Een avondje voor fijnproevers. Een knap concert  waarbij de liedjes voor zich spreken. In totaal speelt Fearing zestien nummers, waarvan vijf van zijn vorig jaar uitgebrachte “Every Soul’s A Sailor”. Daarnaast een willekeurige greep uit zijn uitgebreide solo-repertoire en een enkel liedje uit de catalogus van Blackie and the Rodeo Kings. Tussendoor trekt Stephen met zijn verbindende praatjes over Tom Wilson, de prairies van Saskatoon en zijn passie voor prachtige liedtitels nog meer de aandacht naar zich toe. Naast  krachtig gebrachte nummers als  Black Silk Down, Blowhard Nation, These  Golden Days en het bluesy The Things We Did nodigt hij de toehoorders uit aandachtig te luisteren en weg te dromen. Met de pure schoonheid van The Big East West, Long Walk To Freedom, Every Soul’s A Sailor en Gordon Lightfoots Early Morning Rain – een verzoekje van Hans – krijgen we mooie, intieme momenten voorgeschoteld.  Daarmee levert Stephen Fearing een anderhalf uur durend optreden af, dat een blijvende indruk achterlaat bij de aanwezigen.

(Johan Schoenmakers)

 

 

 

 

 

 

 


Comments are closed.